Skill-uri necesare într-o echipă de comunitate
Ce se întâmplă într-o comunitate indică (și) skill-urile celor de la cârma ei.
E liniștitor să public o singură dată pe lună în perioada verii. Spațiul dintre îmi oferă ocazia să explorez, să chestionez și să aleg subiecte care, înainte de orice, mă preocupă pe mine. În final, se dovedește că nevoia mea egoistă nu este doar a mea, de fapt. Ceea ce mă bucură și mă face să mă simt mai puțin singură în anumite căutări.
Pe 17 iunie, am primit un mail de la un cititor care construiește o comunitate de creativi, în care descria o serie de provocări pe care le are după 18 luni de efort consistent. I-am propus să facem un call ca să înțeleg mai bine ce se întâmplă în tranșee și să văd dacă pot ajuta. De atunci lucrăm împreună.
La un moment dat, voi povesti despre comunitatea asta printr-un studiu de caz pentru că sunt multe lucruri valoroase de dat mai departe. Unul dintre ele are legătură cu newsletterul de astăzi.
Prin această colaborare (pentru care sunt recunoscătoare) mi-am reamintit de importanța skill-urilor pentru cei de la cârma comunității. Sunt două aspecte care fac ca acest proiect să aibă șanse mari să ne iasă wow: primul e legat de valorile comune și înțelegerea similară asupra ideii de comunitate, iar al doilea de abilitățile și cunoștințele complementare. E un tango foarte mișto, care nu doar că gets shit done (or moves right), dar vine cu mult combustibil și fun la pachet.
Te salut, știu că citești rândurile astea. 👋
Comunitatea nu e un eveniment. Nici două.
Oricâte evenimente aliniate la misiune, cu sens pentru membri și eficiente în ceea ce privește consolidarea apartenenței ai organiza, nu este suficient dacă vrei să creezi un bulgăre de zăpadă mai mare. Iar prin asta mă refer la a depăși stadiul de one-to-many, atât de comun și de specific audiențelor.
Ca să faci saltul la many-to-many, acesta este ADN-ul oricărei comunități, e nevoie de un puzzle mai complicat. Nu se rezumă la evenimente, oricât de variate și potrivite pe calapodul membrilor tăi ar fi.
Comunitatea este și despre ce nu se vede, dar asta nu înseamnă că e mai puțin relevant. Dimpotrivă. Câteva exemple din spatele cortinei:
Onboarding — sistemul care susține tot acest proces, de la primul email și până la integrarea în comunitate, presupune un mix de platforme (Circle, Orbit, ConvertKit, MailChimp, Teachable etc.) și un flow de comunicare (câte mail-uri, cu ce frecvență, cum faci tracking? vrei să faci? doar text sau multimedia? etc.)
Automatizare — e o graniță fină între ce poate să meargă pe pilot automat și unde niște human touch face o mare diferență; de la traseul pe care trebuie să îl facă un membru ca să își plătească subscription-ul și până la stabilirea unui plan clar și ușor de a ieși din comunitate.
Marketing — platforma pe care o folosești ca să îți prezinți comunitatea, existența unui member login direct acolo sau via o sursă diferită, înregistrarea se face printr-un simplu email, prin completarea unui formular sau programarea unui call (despre ce vorbiți, de fapt?), toate influențează experiența și dictează șansele de a atrage noi membri.
Moderare — indiferent cum are loc, poate fi moderare offline, în cadrul unui eveniment sau online, într-un spațiu dedicat comunității, ambele necesită un număr generos de skill-uri și o memorie insituțională pe măsură: hosting, facilitare, management de conflict, customer support etc.
Ăștia sunt doar câțiva dintre pilonii care susțin comunitatea, chiar dacă nu se văd. Poate chiar asta îi face să fie atât de importanți în marea schemă a lucrurilor. Știu că e copleșitor și probabil ți-ai dat seama deja că este foooarte dificil ca o singură persoană să se ocupe de toate. Cititorul care mi-a scris pe 17 iunie a reușit vreme de un an și ceva, dar cu niște eforturi uriașe, care nu sunt sustenabile, dovadă că a dat un semn. 🫶
Dacă ești membru într-o comunitate și nu ai parte de o experiență care să depășească niște ore petrecute împreună în cadrul unui eveniment, atunci sunt șanse mari ca persoana de la cârmă să nu aibă abilitățile necesare sau să fie alone in this. De asta mulți community builders își reduc activitatea la întâlniri și un grup de WhatsApp sau Facebook, maxim un Excel și un site de prezentare.
Copy + Design = LOVE (dintotdeauna)
Oricât sună de siropos, cam așa e. Nu ai nevoie de 20 de oameni ca să ții frâiele unei comunități și să derulezi programe mișto, care au impact în viața membrilor. Mai degrabă, e vorba de combo-ul potrivit.
Din experiența mea, sunt două modele de echipe de comunitate care funcționează bine și fac treabă cum se cuvine.
Community builder și voluntari — în general, schema asta merge brici când faci evenimente și voluntarii, ideal plătiți, rămân pe termen lung și au o arie de competență clară; sigur ai fost la evenimente în care era evident cine e capul răutăților și cine era în linia a doua la nivel de contribuție (sper că au fost numiți public și li s-a mulțumit pentru implicare; dacă nu, dă-le feedback).
Copy, designer și cineva geek (dacă niciunul dintre ei nu e deja) — dacă extindem copy la comunicare, chiar la marcomm, iar designer la cineva care e pasionat și de digital design, atunci persoana geek aproape că nu își mai are rostul pentru că cei doi au deja o înțelegere asupra aspectelor tehnice de care au nevoie ca să seteze niște procese, să facă niște automatizare, să creeze niște UTM-uri etc.
Desigur, există varietăți pe temă, dar sigur e nevoie ca echipa de comunitate să depășească one-man-show-ul care ține microfonul, stă în lumina reflectorului și face 20 de selfies la final. Dacă asta se întâmplă, nici măcar nu vorbim despre comunitate. Spune-i personal branding, PR, influencer — dar nu community builder, por favor. 🫶
Am scris deja un articol despre responsabilitățile unui job de community builder, dă-i o șansă că vine cu niște completări utile. La nivel de skill-uri esențiale, aș aminti cele mai importante 3 categorii:
Communication skills — se vede ca uleiul în apă dacă le ai când iei un interviu, moderezi un eveniment, gestionezi o situație tensionată în comunitate; e musai să scrii bine și clar în tot felul de formate și contexte, de la short bits la longform, de la chestii seci la treburi serioase, care presupun documentare.
Digital skills — mânuirea unor platforme ca WordPress, WebFlow, Circle, Notion, Teachable, Slack, Discord, Convertkit, MailChimp, Substack, Canva, Zoom etc. și integrarea lor într-un fel care face ca experiența în comunitate să fie mai bună pentru toată lumea; să îți dea niște date relevante, să îți facă munca mai ușoară și să susțină dinamica (dacă vrei un webinar live, un program de mentorat intern și un newsletter, deja ai nevoie de o infrastructură mai complexă).
Learning skills — învățarea e necesară pe toate palierele, nu este suficient să devii un Notion geek; de la cum poți modera mai bine la cum poți construi o rețea de membri care generează conținut relevant, de la cum poți măsura community engagement la modele de pricing, de la sisteme de afiliere la programe de ambasadoriat, toate sunt importante.
Te încurajez să fii creativ(ă) și să delegi, să ceri ajutorul, să recunoști ce nu știi să faci și să îi lași pe alții, poate chiar din rândul membrilor, să contribuie. Atitudinea asta nu o să te facă mai puțin community builder, stai chill. Ba chiar cred că o să deschidă un dialog interesant despre co-creare. 🤝
Sunt curioasă dacă ești singur la cârma comunității sau dacă ai alături oameni care fac parte din prima linie și cum funcționați. Îmi poți scrie aici sau pe mail, la oanafilip@hey.com. Sunt șanse mari să revin cu insighturi valoroase, așa că aș zice că ai doar de câștigat. Pam, pam!
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
🍯 Resurse lipicioase
“Community may not = Marketing, but community builders should still know these marketing basics to support their work” via Noele Flowers, pe care o știu din colaborarea cu cei de la Commsor. She knows her stuff.
Rolul de community builder vine la pachet cu responsabilități de project manager și, odată cu asta, nevoia de a învăța skill-uri noi — via Christopher Eckstine.
Dacă te interesează un soi de career path în lumea asta, articolul de la CMX încă își face treaba.