Cum definești un job de community builder?
Într-o industrie așa de tânără ca cea de community building, inevitabil apar și multe confuzii. Cele din anunțurile de joburi sunt printre cele mai dureroase.
Hey!
Bun venit celor care abia s-au alăturat! 🤗 Vă sunt recunoscătoare că în ciuda realității imediate care ne ține pe jar, alegeți să citiți Lipici în comunitate. Prețuiesc mult atenția și mail-urile voastre și vă sunt recunoscătoare că îmi dați zvâc să continui.
Dacă vă tentează să citiți newsletterele lipicioase pe telefon, Substack a scos în lume o aplicație pentru iOS, urmează și Android.
🔖 Notiță
Zilele trecute, eram într-un video call și vorbeam despre cum ne simțim în toată nebunia asta. Cuvântul care mi-a atras atenția a fost supraviețuire. Nu e o perioadă de valorificare creativă, de turat motoarele artistice, de conversații filozofice. Cu toate astea, dacă arunc un ochi peste ce face Radu Carnariu, Adrian Crîșmaru, George Roșu sau Dan Perjovschi, aș zice că munca lor este esențială în documentarea și digerarea acestor zile.
Sunt vremuri cu un orizont îngust, în care punem un pas în fața celuilalt și sperăm să rămânem în picioare. Dar asta nu înseamnă că nu avem nevoie, poate mai mult ca niciodată, de artă în toate formele ei.
Două perspective asupra jobului: angajat și angajator
Aproape săptămânal, discut cu oameni care vor să pună pe roate comunități (de angajați, de produse, de interese, ș.a.). În egală măsură, port dialoguri in extenso cu cei care caută un community builder în echipa lor.
Observ multe vorbe goale în ambele părți ale baricadei, iar asta duce la o comunicare lacunară, la frustrări, la resurse irosite în van. Nimeni nu o face din rele intenții, ci din cunoștințe subțiri.
Angajatul
🌶 Angajatul care dorește să intre în industrie cu oricare dintre pălăriile disponibile — Community Manager, Chief Community Officer, Director of Community, Community Operations, etc. nu înțelege pe deplin implicațiile cu pricina. Fie crede că va face social media management, fie customer support, fie brand awareness pe Instagram, fie conținut pe blogul companiei, fie interviuri cu clienții, fie-fie-fie.
Angajatorul
🚩 Angajatorul care consideră că i-ar fi util un community builder în echipaj nu are habar ce înseamnă asta în dinamica de business. Pune community în anunțul de angajare, iar în descriere vorbește despre social media management, customer support, influencer marketing, performance marketing, etc.
E un fel de hide-and-seek, în care fiecare ajunge să ia o decizie în orb.
Realitatea mea, a unui om care construiește comunități în industriile creative de 11+ ani, îmi indică un mesaj extrem de clar, care sper să vă dea de gândit:
Nu întodeauna este nevoie de un efort de community building într-o organizație, cum la fel de bine nu este necesar să începem să construim comunități doar pentru că e noua obsesie, noul ninja.
Să vă zic de ce.
La fel ca în alte provocări profesionale, întrebarea la care avem nevoie de răspuns este una de fundament: ce vrem să obținem?
De acolo pleacă orice modelare de job profile. Poate organizația are nevoie de efort de vânzare și atunci focusul este pe bringing $$$ in the house, nu pe experimente de comunitate. În cazul ăsta, mai potrivit ar fi cineva din zona de vânzare, marketing.
La fel de bine, din rol de angajați, poate ce vreți să faceți, de fapt, este customer support ca să îi ajutați pe oameni să folosească mai bine anumite produse sau servicii. Dacă asta e ce vreți, atunci nu aveți nevoie să mergeți la un interviu pentru o poziție de community builder.
Community building ≠ social media
În vremea când eram copywriter freelancer, adică acum vreo 8-9 ani, social media era la începuturi. Nimeni nu știa prea bine ce face. În câțiva ani, au apărut specialiști și a pocnit interesul brandurilor de a avea o prezență pe canalele cu pricina. Odată cu asta, a început și un tsunami de invenții de titulaturi, unele mai grotești ca altele.
Își mai amintește cineva cum ninja răsărea în aproape orice denumire? Social media ninja? Facebook ninja? Social manager ninja? Influencer ninja?
O anumită confuzie regăsesc și industria de community building, unde unii angajatori consideră că social media este, de fapt, ce face un community builder. No, no. no.
Deși cei care lucrăm în zona de comunitate ne folosim de aceste canale în diseminarea mesajului și în amplificarea ecoului, adevărul este că nu construim comunități pe Facebook, Instagram sau TikTok per se.
Motivul este simplu: nu avem cum.
Am două argumente pe care le-am luat la trântă în multiple ocazii, așa că sper să țină și la jocul vostru de glezne.
Aceste canale sunt de divertisment, nu platforme dedicate prin care poți facilita apartenența și interacțiunea pe orizontală, de tip many-to-many.
Grupurile de Facebook, de exemplu, reușesc să adune la un loc potențialii membri ai unei comunități, însă nu oferă date relevante despre activitatea lor.
În RO, se pune semnul egal între un community builder și un social media specialist, dar realitatea este că sunt două roluri destul de diferite. Dacă nu înțelegi particularitățile fiecăruia, nu știi nici cum să le integrezi în munca ta.
Responsabilități într-un job de community building
Mi-e dificil să înglobez un univers întreg de activități de care un community builder le este responsabil, așa că am optat pentru câteva verticale care sper să vă fie de folos.
Dezvoltă strategia de comunitate astfel încât să îndeplinească obiective specifice (de awareness, de creștere a businessului, etc.)
Construiește și consolidează relații cu membrii comunității.
Crește rata de engagement și de contribuție.
Stabilește colaborări strategice cu alți parteneri relevanți.
Implementează programe care contribuie la dezvoltarea comunității.
Desfășoară acțiuni de scalare a ambasadorilor comunității.
Generează conținut relevant pentru membrii comunității.
Moderează conversații și se asigură că membrii respectă un anumit code of conduct (pe care tot el îl face).
Colaborează cu departamentul de marketing/product/sales în atingerea de obiective comune.
Strânge insights de la membri cu privire la idei de îmbuntățire a produsului/serviciului pe care îl folosesc.
Vă întrebați cum transformă punctele de mai sus în acțiuni concrete? Oh well, asta este o altă poveste, cu mai multe fire narative care se complică pe parcurs și despre care îmi propun să scriu pe parcursul acestui an.
Până atunci, sper că ediția asta vă ajută să mai eliminați din fricțiuni de-o parte și de cealaltă. Dacă la finalul newsletterului este un pic mai clar care sunt ariile mari de interes pentru un community builder la nivel general, înseamnă că terenul este un pic mai solid și putem să avem o conversație care chiar să conteze.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman. Toate sunt ale ei, o puteți urmări pe Instagram, face super treabă.
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!
Cool, Oana! O să avem un an plin înseamnă 👀