Co-creare în comunitate
Asigură-te că aduci oameni în prima linie care se comportă ca lideri și contribuie la evoluția comunității.
Hey!
Acest episod vine în apropierea primăverii calendaristice, chiar dacă vremea încă se mai joacă (apropo, v-ați ales baba?). În ultimele săptămâni, am participat la conversații interesante cu antreprenori care pun pe hârtie experiențe pentru lunile următoare — de la arhitectură la coffee cupping. Unele dintre ele sunt la prima ediție, altele continuări, dar ambele țin în priză comunitatea din Iași.
Astăzi, rolul meu de community builder e mai puțin în văzul lumii, pe scenă sau în efoturi publice de comunicare. Începe să fie mai clar faptul că sunt la cârma proiectului Orașul Creatorilor, unde mă bucur că mișcăm paiul, că se alătură și alți makers, chiar dacă momentan în spatele cortinei.
Această adunare de forțe este victoria la care am tânjit, în care mai mulți să se implice în tranșee, la făcut lucruri, nu doar la discutat despre cum se fac ele.
It starts to happen! 💪
🔖 Notiță
Acum doi ani, scriam pe blogul personal despre faptul că nu poți forma comunități pe Slack. Nu am să reiau aici ce am povestit deja, mai ales că încă mai cred în argumentele pe care le-am prezentat în articol. Între timp, am strâns și mai multe motive pentru care nu are cum să funcționeze.
Te încurajez sincer și din bune intenții să nu îți alimentezi iluzia asta. Pedalezi în gol și investești resurse prețioase de timp, energie și bani. La fel și dacă ai senzația că un grup de Facebook te duce mai aproape de formarea unei comunități. Chiar dacă poți mima binișor câteva particularități, tot nu poți construi un sentiment de apartenență sau ritualuri pe bune. Ce faci, de fapt, este să le impui top-bottom.
Dacă este cineva care are nevoie de o conversație cu carne sau are întrebări punctuale, îmi poate scrie cu încredere la oanafilip@hey.com.
Apropo de direcția asta periculoasă în economia oricărei comunități, astăzi vreau să povestesc despre ce înseamnă co-creare alături de membri și de ce, de la un punct încolo, este esențială.
Co-creare, participare, colaborare, contribuție?
Granițele dintre aceste cuvinte devin tot mai subțiri, iar unii community builders le suprapun până devin o singură sursă de adevăr. Rolul meu aici nu este să duc lupta lingvistică, deși words matter și modelează felul în care gândim și ne comportăm.
Îmi propun să ajung la esență și să ofer context în jurul ei. Ca un chirurg care știe foarte bine unde și cât să taie ca să ducă la bun sfârșit operația.
Personal, folosesc mai des co-creare și contribuție, însă există o nuanță importantă între cele două:
🖇 Co-crearea are șanse mai mari dacă se întâmplă într-un cerc restrâns. O identifici dacă observi următoarele comportamente: membrii vin spre tine cu o intenție clară de a duce lucrurile la alt nivel, sunt dispuși să investească resurse de timp și cunoștințe, poate chiar bani, și se comportă ca lideri, chiar dacă informal.
💪 Contribuția are loc într-o schemă de scenarii mult mai largă. Poate apărea pe arii operaționale, cum ar fi voluntariatul în cadrul unui eveniment, donarea unor props sau oferirea unui tip de know-how foarte specific pentru un program derulat în comunitate.
Nu aș fi reușit să lansez în lume proiecte care au ajuns internaționale sau doar referințe locale fără să pun co-crearea în centrul eforturilor. Deși cred cu tărie că viziunea vine de la persoana aflată la cârmă, fără câțiva membri care să fie dispuși să meargă the extra mile, lucrurile nu ar fi ajuns să se rostogolească.
În cazul meu, au fost 1-2 oameni pe care îi știam din alte contexte, am lucrat împreună, ne știam punctele forte și vulnerabilitățile deopotrivă. Tocmai faptul că au reușit să navigheze în scenariul ăsta mi-a arătat că au stofă de co-creatori și mi-a venit ușor să le ofer părți esențiale din puzzle.
Creativ înainte de cafea a arătat în felul ăla care poate era greu de descris pentru cineva care nu a ajuns, dar foarte mișto de simțit, datorită modului în care fiecare co-creator a modelat experiența și a dus-o mai departe printr-o serie de gesturi. Unele de branding, altele de design de experiență, altele din zona de ospitalitate.
Strategii de co-creare în comunitatea ta
Fiecare community builder ar trebui să fie, în esență, un leader cu o viziune bine articulată, pe care vrea să o transforme în realitate. Am experimentat mai multe strategii de co-creare, însă nu toate s-au potrivit pe calapodul meu. Asta nu înseamnă că nu au potențial sau că nu pot fi extrem de fructuoase în alt scenariu, ci că nu s-au aliniat la valorile mele.
În schimb, următoarele două au dat roade într-un fel de care sunt mândră și astăzi.
1. Oameni cu abilități și know-how complementar
După ce am dus Creative Coffee în 10 orașe din toată lumea, alături de Adriana & local chapter leaders (așa îi numeam pe community builders), am citit cartea The art of gathering scrisă de Priya Parker și am participat la un curs de-al ei, plus am fost la vreo 7 ediții the Power of Storytelling la București, am știut.
Am știut clar că un simplu eveniment nu mă mai încântă. Că mai departe de orchestrația operațională, care ține de buna desfășurare, pentru mine e mai important să construiesc o lume chiar și doar pentru câteva ore. Membrii să se simtă într-un fel prin faptul că pătrund în universului invitatului, iar asta le oferă o experiență unică.
Ca să pot face asta am adus lângă mine oameni din zona de design, branding, UX/UI, coaches, arhitecți, designeri de interioare, fotografi, antreprenori din ospitalitate. Perspectivele lor au compus semnătura Creativ înainte de cafea, nu doar felul în care gestionam interviul sau rolul de gazdă.
2. Feedback cerut în diverse forme și pus în aplicare
Uneori, am senzația că organizatorii de evenimente (mici sau mari) cer feedback pentru că așa se face. E un fel de cuțitul și furculița de la masă: trebuie să fie acolo. Doar că dacă tacâmurile au o utilitate clară, cerutul de feedback nu înseamnă mereu ceva. Dacă nu este ancorat într-un obiectiv clar și nu duce la acțiuni viitoare care să îmbunătățească experiența, atunci e doar risipă de timp. Și multă frustrare.
Pe lângă clasicele chestionare pe care le-am folosit la un moment dat, mult timp am preferat să cer feedback 1:1, via email. Scriam mail-uri cât mai personale și aruncam o întrebare deschisă în detrimentul clasicelor curiozități la care se dau note sau steluțe.
Deși riscul e mai mare pentru că poate fi despre totul sau nimic, am avut cele mai frumoase surprize. Spațiul alb pe care l-am creat pentru feedback s-a transformat în mail-uri pe care nu am să le uit, în mini povești care mi-au arătat cât de variat poate fi impactul în rândul membrilor, în idei concrete de spații unde putem construi lumi aliniate la ce ne dorim să obținem, în nume de invitați de care habar nu aveam.
Pe lângă tot ce am menționat mai sus, co-crearea este și un mindset, o atitudine pe care o ai sau ți-o poți alimenta. Dacă ai abilități de leader și îți păstrezi smerenia, adică scoți ego-ul din schemă, ai să vezi pe ce culmi înalte poți ajunge. Și, cel mai frumos, o faci alături de alți oameni care rezonează, chiar și doar pentru o vreme.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic.