Conversație cu lipici cu Doru Toma, Leaders for Justice
Ce ne aduce împreună când vine vorba despre dreptate și cum facem să fim mai mulți.
Hey!
Suntem peste 1.100 de cititori care s-au lipit de newsletterul ăsta, yaaay! Mă bucur că există interes pentru comunități și sper să reușesc să vă cunosc mai bine. Sunt curioasă ce vă motivează să aterizați în partea mea de lume și să investiți timp, energie, poate chiar bani.
Deși observ o amorțeală la nivelul comunităților locale, lucrurile sunt mult mai efeverscente în spațiul internațional. Discuțiile devin tot mai captivante în sensul că organizații cum e Commsor lucrează la un nomenclator prin care să standardizeze rolurile și titulaturile din industrie.
În RO, mai avem mult până să ne fie clară diferența dintre Chief Community Officer și Community Lead, chiar dintre marketing și community building, dar am încredere că apetitul față de subiect va accelera dezbaterile.
🔖 Notiță
Dacă abia ai aterizat aici sau pur și simplu ai ratat vestea din ediția anterioară, vreau să știi că poți susține și financiar acest newsletter. Mulțumesc celor care au făcut-o deja! 🤳
Cel mai relevant context pe care pot să îl ofer este cel de aici, unde fac un rezumat al felului în care am pus și continui să pun osul la treabă în construirea de comunități în industriile creative.
A trecut ceva timp de la ultimul interviu pe care l-am publicat, așa că m-am întors cu drag la masa de lucru ca să fac research pentru grila de întrebări. Pe 6 decembrie eram într-o discuție live cu Cristi Lupșa de la DOR, iar pe 7 participam la show-ul Oamenii Dreptății din Iași.
Am aflat de eveniment de la Lupșa & Co, iar datorită lui l-am cunoscut pe Doru Toma, omul din linia întâi de la Leaders for Justice și cel care mi-a oferit cel mai mișto hanorac (scrie puterea comunității pe el). ❤️
Care este rolul tău la Leaders for Justice și ce altceva mai faci?
De mai bine de 10 ani coordonez programul de leadership și comunitatea „Leaders for Justice” (LfJ), formată astăzi din peste 270 de tineri profesioniști în drept. Acopăr mai multe roluri, de la promovare, selecția de participanți și pregătirea sesiunilor de training (alături de echipa de traineri) la mentorat, empowerement sau ghidare, calendarul comunității sau connecting the dots.
Pe lângă LfJ, acum șase ani am înființat Asociația INK pentru a începe LEAD Moldova – un program similar implementat în Republica Moldova care până acum adună o comunitate de 75 de tineri juriști.
Jobul meu de zi cu zi este de coordonator de proiecte la Fundația Konrad Adenauer, Programul Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est unde colaborez cu ONG-uri și instituții publice din toată regiunea. Între ele, pe lângă LfJ, proiectul în care am fost cel mai implicat e festivalului de film documentar și drepturile omului - One World Romania.
De unde vine încăpățânarea de a pune pe roate o comunitate de tineri juriști în RO?
Am preluat programul în 2012, după ce în primii 3 ani l-am însoțit și am învățat enorm de la Corina Rebegea, cea care l-a gândit și inițiat. N-aveam nici cea mai mică idee unde vom ajunge, dar aveam convingerea că investiția în dezvoltarea de soft skills duce la profesioniști mai integri și mai colaborativi, dar și la cetățeni mai activi și mai prezenți în societate.
Am învățat din mers: cu un pic de intuiție și instinct, multă inimă, răbdare și încredere că nu se poate să nu reușim. Îmi place să aduc oameni buni laolaltă, îmi place să construiesc alături de ei și pornesc întotdeauna de la a acorda încredere, contrar culturii în care trăim în care încrederea se câștigă.
În mediul juridic e multă dezbinare, așa că a ajutat enorm să creăm contexte în care oamenii să se simtă confortabil.
Ce simți că vă ține împreună și vă dă zvâc să continuați munca asta?
Aș spune că prietenia și încrederea unii în ceilalți. Avantajul e că fiecare grup de 20 de participanți trece printr-o experiență similară. Sigur, dinamica e mereu alta, ne adaptăm nevoilor fiecărui grup și experiența e unică și irepetabilă, însă spiritul și ADN-ul e acolo. În LfJ se leagă prietenii de-o viață, pentru mulți membri e locul care vii să iei o gură de aer, să cauți susținere, să primești sfaturi, să-ți sufleci mânecile și să pui umărul în ceva în care crezi.
Care ar fi o vulnerabilitate pe care o observi în comunitate și îngreunează lucrurile?
Cred că cea mai mare problemă pentru misiunea noastră e că ziua de muncă a unui jurist se întinde deseori pe 12-14 ore, ceea ce înseamnă că nu rămâne nici timp nici energie pentru a face ceva în plus. Pe lângă unele particularități, birocrația excesivă e de fapt cel mai mare consumator de timp, nervi și energie.
Ai vreo mică sau mare victorie care a cântărit mult în economia comunității?
Multe dintre victorii se întâmplă în intimitatea comunității. Sunt acele momente de grație în care ne adunăm în întâlnirile anuale și 100 de oameni devin un întreg. De acolo ne luăm cel mai des energia.
Dar dacă ar fi să mă uit înapoi, dintre victoriile publice, cred că a contat mult pentru noi curajul de a ieși în 2019 în lume cu filmul „OAMENII DREPTĂȚII. În dialog cu Liana Alexandru”. Trecuseră doi ani de proteste, nervii erau încă întinși. Așa că ne-am propus să arătăm fața umană a justiției. Am filmat cu cei 13 protagoniști într-un weekend de ianuarie și grație Lianei (jurnalistă), a Monicăi Lăzuran-Gorgan (regizoare) și a lui Andrei Gorgan (editor), cărora le mulțumesc enorm pentru munca voluntară, pe 2 aprilie lansam filmul într-o premieră private.
Jumătate de an mai târziu, episoadele online strângeau (cumulat) niște sute de mii de vizualizări iar filmul a călătorit în 35 de proiecții prin toată țara, acompaniat de discuții deschise cu publicul - ceea ce de multe ori a fost de fapt mai valoros decât filmul în sine. Oamenii întrebau lucruri absolut firești iar de partea cealaltă avea cine să le răspundă pe limba lor. Filmul poate fi vizionat aici.
Ce programe derulați și cum funcționați per se, cum vă organizați ca să fiți prezenți în mai multe orașe din țară?
Selecția pe care o facem an de an e națională, așa că avem membrii LfJ în peste 30 de orașe din țară și străinătate. Avem grupuri interne pe care comunicăm: de la sprijin pe probleme punctuale, idei și invitații, la întâlniri informale la bere, pe munte sau voluntariat împreună.
Toată lumea știe că dacă dă de greu, cel mai probabil va găsi sprijin în comunitate, la fel cum dacă dai peste o oportunitate, vei simți să o împărtășești cu ceilalți.
Parte din metodologia programului de leadership e să creăm contexte în care încurajăm grupul să creioneze proiecte și inițiative care pornesc de la „dureri în stomac”, adică nevoi și probleme pe care ei le resimt în justiție sau societate. An de an apar idei noi, iar o bună parte din ele devin realitate. Credem în lucrurile făcute fără laudă, ci din toată convingerea.
Mergem în licee cu ateliere de educație juridică în care elevii au rolul principal iar membrii LfJ sunt doar facilitatori (cel mai de durată și succes este RespectEducation Academy). Facem filme despre fața umană a justiției - „Oamenii Dreptății” (2019), „Justiție nevăzută” (2021) - sau despre integritate în societatea noastră - „Eroi Discreți” (2018-2023). Facem ghiduri pe înțelesul cetățenilor sau scoatem în evidență probleme reale prea puțin atinse în justiție și societate: de la violență domestică, transparență publică sau corupție. Organizăm discuții și paneluri în care povestim pe înțelesul tuturor despre justiție sau organizăm evenimente de storytelling să vorbim despre dreptate în sensul cel mai larg.
„Oamenii Dreptății" e un show live care a început în 2019, eu am aflat de el abia în 2022 via DOR. În ce fel vă ajută să vă apropiați de misiunea LfJ?
Dreptatea e una dintre valorile noastre fundamentale. Așa cum o înțelegem noi, dreptatea ține și de vulnerabilitate, empatie și puterea exemplului.
Prin poveștile pe care le aducem pe scenă sperăm să dăm și altora curajul să se implice în comunitățile lor.
Juriștii nu au cea mai bună imagine în societate. Ce căutăm noi să facem e să aducem actul de justiție mai aproape de cetățean. Am convingerea că o comunitate cum e LfJ are puterea să schimbe percepția generală.
Ce pârghii folosești ca să ieși din bulă și să crești comunitatea?
Datorită formatelor publice „Oamenii Dreptății”, ce „ni se întâmplă” tot mai des e că ne caută organizații non-guvernamentale, grupuri de inițiativă sau jurnaliști (mai ales cei de investigație) pentru a-i ajuta să înțeleagă proceduri și încrengături ale sistemului de justiție, pentru a pune umărul în proiecte de educație sau democratizare. E un ecosystem collaboration pe care îl văd foarte benefic societății.
Cred că toate inițiativele cu care ieșim în lume sunt o bună carte de vizită pentru că stârnesc curiozitatea – mai ales a celor care nu sunt parte din sistemul de justiție.
LfJ crește în fiecare an cu 20 de noi membri pe care îi selectăm pe baza valorilor, a motivațiilor de a face bine împreună și a dorinței de a crește spre poziții de decizii.
Ce ne propunem însă în viitorul nu foarte îndepărtat e să pornim mai multe programe de leadership cu facilitatori și traineri dintre membri LfJ, astfel încât celor 20 pe an să li se alăture alte câteva zeci sau sute. Lucrăm de peste un an – identificare nevoi în piață, curriculum, formate și abilități (programe interne de Train the Trainers) - și suntem deja în etapa în care căutăm sprijin financiar pentru a putea începe la scară largă. Visul meu e să avem 8-10 programe pe an și peste 200 de studenți sau profesioniști în drept din public, privat sau civic care trec printr-o astfel de experiență.
Ce crezi că înțelegem greșit, incomplet sau strâmb când vine vorba despre comunități de profesioniști (cum e și LfJ) și impactul lor?
Potențialul care stă într-un astfel de grup închegat este fantastic. Îl văd în fiecare grup cu care lucrăm și în fiecare întâlnire de comunitate - împreună, oamenii ăștia pot muta munți. Au nevoie doar de un pic de încurajare și sprijin din jur (inclusiv financiar). Ce resimțim de niște ani e că există o oarecare temere sau reticență în a sprijini orice ține de justiție.
Care ar fi cel mai personal și egoist beneficiu pe care îl aduce comunitatea LfJ în dreptul tău?
An de an mai câștig noi prieteni. Pe unii dintre ei – pe viață. Cei mai mulți oameni din jurul meu sunt parte din LfJ, așa că nu pot decât să fiu recunoscător și să cred în ei și în puterea comunității noastre de a face cât mai mult bine în jur.
Într-o lume extrem de nuanțată și privilegiată neuniform, discuțiile despre dreptate devin foarte ușor fie extremiste, fie ambalate într-un discurs psihologic de tip spirală. Încă o dată, ne lipsește exercițiul echilibrului.
Dacă ești jurist și rezonezi cu misiunea Leaders for Justice sau pur și simplu vrei să pui umărul ca voluntar, dă-le de veste. Orice comunitate are nevoie de forțe proaspete și de combustibil ca să țină motoarele în mișcare.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic.