Hey!
Sunt Oana Filip și am 12+ ani de experiență în community building în industriile creative. Am început când nimeni din Iași nu știa ce înseamnă asta și continui și astăzi, când companiile, ONG-urile, grupurile de suport, brandurile de toate felurile folosesc obsesiv cuvântul comunitate. Din bune intenții, dar și din șubrede înțelegeri, a ajuns să însemne tot și nimic în același timp.
Învățare cu lipici
În 2024, am făcut un curs online self-paced la Community Strategy Academy despre cum îți construiești o carieră în community building. L-a ținut Brian Obliger, pe care îl cunosc de când scriam articole educaționale la Commsor.
În 2024, am absolvit Ashoka Residency Program — un program de 3 luni de învățare alături de alți 35 de changemakers din România.
În 2023, am făcut cursul online The Art of Gathering al Priyei Parker, unde am avut ocazia să consolidez ce am învățat din cartea cu același nume. Nu ne-a dat diplomă, csf?
În 2020, am obținut o bursă pentru The Community MBA, făcut de CMX și livrat de David Spinks, autorul cărții The business of belonging, pe care o recomand călduros.
În comunitate
Vreme de 7+ ani am ținut frâiele la Creative Coffee — rețea internațională de evenimente dedicate antreprenorilor creativi; a pornit din Iași și am dus-o în 10 orașe din lume, printre care Adelaide, Mexic, Copenhaga, San Francisco, Cluj, Istanbul.
3+ ani am fost fondator și gazdă la Creativ înainte de cafea — experiență împachetată sub forma unui interviu live cu un antreprenor creativ; până acum, am scos 11 episoade în lume, poate am să mai fac.
În 2022, m-am alăturat echipajului Pixieset — platformă all-in-one pentru fotografi și alți creativi care construiesc businessuri cu produsele noastre digitale; momentan, dezvolt un program de ambasadoriat și alte parteneriate strategice.
Timp de doi ani (2020/2022), am păstorit Upstairs Community by Pixelgrade — comunitate internațională formată din creativi profesioniști, pe care am construit-o în jurul poveștilor.
Am scris articole educaționale la Commsor — comunitate de profesioniști care fac community building în tot felul de industrii și sectoare și din 2022 la singura revistă de community building din lume: Gravity by Orbit.
Mai bine de un an, am fost ambasador și moderator la The Watercooler — comunitate internațională de manageri și leaderi care vor să învețe unii de la alții.
În 2021, am dat la apă singurul newsletter de community building din RO — Lipici în comunitate, în care scriu articole educaționale pentru cei lucrează în industrie sau sunt tentați să o facă și iau interviuri celor care construiesc comunități de tot felul.
Educație în community building
Am pornit acest newsletter din dorința de a împărtăși ce am învățat (și continui să o fac) în universul de community building și de a îi ajuta pe cei care fac munca asta. Pe lângă articolele in-depth pe care le scriu sub formă de studii de caz, interviuri sau procese prin care încă trec, contribui în următoarele moduri:
👩🏻💻 Program digital de community building — aici poți afla mai multe despre motivul pentru care scot povestea asta în lume și în ce fel vreau să contribui, iar aici poți citi câteva testimoniale de la prima grupă.
🔖 Mentorat — îi ghidez pro bono pe cei care construiesc comunități și le ofer resurse care să îi ajute să identifice soluții la dilemele pe care le au.
Vrei să lucrăm împreună?
Sunt trei variante pe care le explorez de ceva vreme și care îmi permit să fac o muncă de care să fiu mândră. Așa cum spus-o mereu, community building = relationship building, așa că e nevoie de timp și energie ca să pui pe roate o comunitate sănătoasă. Din acest motiv, îmi aleg proiectele cu multă intenție. Trebuie să aibă la bază un set de valori solid și să își dorească un tip de impact care să mă intereseze. 🫶
Strategie: indiferent că reprezinți o companie community-led, un startup care vrea că dezvolte produse cu ajutorul comunității sau o organizație cu misiune comunitară, te pot ajuta să îți dezvolți (și implementezi) o strategie aliniată la obiectivele tale.
Angajare: dacă ești într-un rol în care cauți să angajezi un community builder, indiferent că îi spui community manager, community lead sau community operations, te pot învăța cum să îți dai cele mai bune șanse (ție, dar și celui pe care urmează să îl plătești ca să facă munca asta).
Experiență: era în care era suficient să te ocupi doar de producția unui eveniment s-a cam dus, așa că dacă ești tentat să afli ce înseamnă design de experiență și cum poți aduna oamenii laolaltă cu sens și miză, dă-mi de veste pentru că putem construi universuri de neuitat.
Gânduri lipicioase
În presă, în căști și alte asemenea
Crafters — O comunitate nu este o pastilă-minune pe care poți să o folosești ca să rezolvi orice
Hacking work — Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești
Start-up.ro — Despre comunitate cu Oana Filip, community builder pentru industrii creative cu lipici
Wantsome — Cum construiești o comunitate
Iași TV Life — Despre comunități creative și ce se întâmplă în peisajul local
De ce să te lipești?
Ca să îți răspund pe scurt: aș zice că vrei să înveți despre community building de la cineva care și-a pus pielea la bătaie mulți ani și care a strâns lecții valoroase direct în tranșee. Am scris și un manifest, dă-i o șansă când ai un pic de timp.
Zi-le pe nume
Indiferent că este vorba despre feedback, o sugestie punctuală sau o curiozitate — nu prea contează. Pune-le într-un mail la oanafilip@hey.com și hai să vedem unde ne duce o conversație de felul ăsta.
Cu lipici,
—Oana