Hey!

Sunt Oana Filip și am 11+ ani de experiență în community building în industriile creative. Am început când nimeni din Iași nu știa ce înseamnă asta și continui și astăzi, când companiile, ONG-urile, grupurile de suport, brandurile de toate felurile folosesc obsesiv cuvântul comunitate. Din bune intenții, dar și din șubrede înțelegeri, a ajuns să însemne tot și nimic în același timp.

În comunitate

 • Vreme de 7+ ani am ținut frâiele la Creative Coffee — rețea internațională de evenimente dedicate antreprenorilor creativi; a pornit din Iași și am dus-o în peste 10 orașe din lume, printre care Adelaide, Mexic, Copenhaga, San Francisco, Cluj, Istanbul.

 • De 3+ ani sunt fondator și gazdă la Creativ înainte de cafea — experiență împachetată sub forma unui interviu live cu un antreprenor creativ; până acum, am scos 11 episoade în lume, poate am să mai fac.

 • În 2022, am dat la apă Orașul Creatorilor — platforma profesioniștilor din industriile creative din Iași, unde 150+ antreprenori locali s-au alăturat deja; e parte importantă din identitatea de brand a orașului, care a luat aur la Transform Awards 2023

 • În 2022, m-am alăturat echipajului Pixieset — platformă all-in-one pentru fotografi și alți creativi care vor să construiască businessuri sustenabile cu produsele noastre; momentan, construiesc un program de ambasadoriat.

 • Timp de doi ani (2020/2022), am păstorit Upstairs Community by Pixelgrade — comunitate internațională formată din creativi profesioniști, pe care am construit-o în jurul poveștilor autentice.

 • Din 2021, scriu articole educaționale la Commsor — comunitate de profesioniști care fac community building în tot felul de industrii și sectoare și din 2022 la singura revistă de community building din lume, Gravity by Orbit.

 • Tot din 2021, am dat la apă singurul newsletter de community building din RO — Lipici în comunitate, în care scriu articole educaționale pentru cei lucrează în industrie sau sunt tentați să o facă și iau interviuri de la oameni care construiesc comunități de tot felul,

 • Mai bine de un an, am fost ambasador și moderator la The Watercooler — comunitate internațională de manageri și leaderi care vor să învețe unii de la alții.

În presă, în căști și alte asemenea

 • Crafters — O comunitate nu este o pastilă-minune pe care poți să o folosești ca să rezolvi orice

 • Start-up.ro — Despre comunitate cu Oana Filip, community builder pentru industrii creative cu lipici

 • Wantsome — Cum construiești o comunitate

 • Iași TV Life — Despre comunități creative și ce se întâmplă în peisajul local


Vrei să lucrăm împreună?

Sunt trei variante pe care le explorez de ceva vreme și care îmi permit să fac o muncă de care să fiu mândră. Așa cum spus-o mereu, community building = relationship building, așa că e nevoie de timp și energie ca să pui pe roate o comunitate sănătoasă. Din acest motiv, aleg să lucrez cu foooarte puțini și îmi aleg proiectele construite pe baza unor valori similare cu ale mele și în al cărora impact cred. 🫶

 1. Strategie: indiferent că reprezinți o companie community-led, un startup care vrea că dezvolte produse cu ajutorul comunității sau o organizație cu misiune comunitară, te pot ajuta să îți dezvolți (și implementezi) o strategie aliniată la obiectivele tale.

 2. Angajare: dacă ești într-un rol în care cauți să angajezi un community builder, indiferent că îi spui community manager, community lead sau community operations, te pot învăța cum să îți dai cele mai bune șanse (ție, dar și celui pe care urmează să îl plătești ca să facă munca asta).

 3. Experiență: era în care părea cool să aduci un roll-up la eveniment a murit și sper să nu revină niciodată, așa că dacă ești tentat să afli ce înseamnă design de experiență și cum poți aduna oamenii laolaltă cu sens și cu impact, dă-mi de veste pentru că putem construi universuri de neuitat.


De ce să te lipești?

Ca să îți răspund pe scurt: aș zice că vrei să înveți despre community building de la cineva care și-a pus pielea la bătaie mulți ani și care a strâns lecții valoroase făcând lucruri direct în tranșee. Am scris și un manifest, dă-i o șansă când ai un pic de timp.

Zi-le pe nume

Că este vorba despre feedback, o sugestie punctuală sau o curiozitate — nu prea contează. Pune-le într-un mail la oanafilip@hey.com și hai să vedem unde ne duce o conversație de felul ăsta.

Cu lipici,
—Oana

Subscribe to Lipici în comunitate

Despre comunitate în limba română

People

Oana Filip

Community builder & storyteller for creative industries with 11+ years of experience nurturing online and offline communities. A glue for creative souls.