Conținut realizat cu membrii comunității tale
Află cum poți să implici membrii în scrierea de conținut relevant pentru comunitatea ta.
Hey!
A fost o mică nebunie în ograda acestui newsletter, în special prin prisma oamenilor care au venit buluc în ultimele două săptămâni. Oare de aici și faptul că m-am entuziasmat și am calculat greșit când trebuia să vă bat la ușa digitală? Pe 12 martie, nu pe 4, dar considerați gestul ăsta mărțișorul meu. ⚪️🔴
Dacă e prima ta vizită, te încurajez să dai o raită prin manifest și să îți setezi așteptările. Veteranilor le sunt recunoscătoare că încă mă însoțesc în călătoria asta care a început în septembrie 2021. Cât despre cei care au decis să mă sprijine și cu parale, tot ce pot să le spun este M-U-L-Ț-U-M-E-S-C!
Am rămas foooarte surprinsă când am văzut că o fostă colegă de facultate (am terminat masterul în 2012, calculați voi de când ne știm) a ales să plătească $80/an.
M-a topit. ❤️🔥
🔖 Notiță
În timp ce citești acest episod, fac exerciții de dicție pentru o conversație pe care mă pregătesc să o am la Târgul Creatorilor, în Iași. Urmează să moderez un dialog cu trei antreprenoare, în care îmi propun să discutăm pe șleau despre provocări de business, cum navighează momentele dificile și ce le alimentează visarea.
Deși am avut sute de astfel de conversații de-a lungul anilor, nu contenesc să mă satur. În continuare, aflu perspective și nuanțe care mă surprind, îmi lărgesc orizontul și îmi alimentează apetitul să continui joaca.
🤭 Apropo de antreprenori locali, am scris pentru Iașul Nostru un ghid cu 15 afaceri care pun orașul pe harta industriilor creative.
Membrii pot scrie conținut relevant
În episodul anterior povesteam despre co-creare și de ce este important să o pui în miezul eforturilor tale. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dacă în contextul respectiv am menționat câteva soluții on a higher level, astăzi vreau să îți povestesc cum poți produce conținut cu membrii comunității tale.
Dar înainte, vreau să îți împărtășesc o mică victorie care are sens pentru ediția de astăzi.
Vreme de aproape 3 ani, am scris articole educaționale (Find your community’s tone of voice e doar un exemplu) pentru Community Club — comunitate internațională pentru community builders.
Făceam asta în cadrul unui program mai complex, însă la un moment dat lucrurile au început să se dilueze. Membrii nu mai erau motivați, conținutul nu era promovat suficient, timpii de răspuns între editor-și-scriitor erau din ce în ce mai mari.
În urmă cu o lună, proiectul a fost relansat: mai bine gândit, mai coerent, cu o echipă dedicată, cu procese clare, cu o viziune articulată. Am aplicat, din nou, ca să fac parte din The Commsor Guild și zilele trecute am aflat că am fost acceptată. 🎉 De data asta, nu doar pentru ce pot pune pe masă din experiența de community builder, ci și via felului în care fac storytelling în comunitate.
Obiectivul celor de la Commsor este să se poziționeze ca fiind the go-to platform pentru community builders și să încurajeze companiile să fie community-led, adică să pună comunitatea în centrul modelului de business. Fac asta prin mai multe programe, iar unul dintre ele este Commsor Guild.
Provocarea pe care vor să o rezolve e clară: există o voce puternică a profesioniștilor din State, însă sunt multe nuanțe culturale și de identitate care cântăresc în economia unei comunități și despre care nu vorbim (suficient).
Au pus pe roate acest proiect prin care community builders din toată lumea împărtășesc cum fac munca asta. Astfel, devenim o portavoce pentru industrie și contribuim la creșterea ei.
5 feluri prin care membrii tăi pot contribui cu conținut
În funcție de profilul comunității tale, dar și de etapa de dezvoltare în care te afli, poți să testezi câteva variante prin care să generezi conținut împreună cu membrii.
Articole scrise în parteneriat - dacă ai membri care sunt specialiști într-un domeniu de interes relevant, implică-i în crearea conținutui, dă-le ocazia să împărtășească din ce știu, fă-i co-autori în comunitate.
Interviuri cu membri - dacă ai campioni în interiorul comunității, adică membri care au făcut lucruri remarcabile, stai de vorbă cu ei și ia-le interviuri despre experiența lor și publică-le pe website.
AMA (ask me anything) - sunt evenimente de knowledge-sharing în comunitate, de obicei au loc online, și pot fi un izvor nesecat de resurse de conținut, independent cum îl ambalezi ulterior (articole, eBook-uri etc.)
Studii de caz - de exemplu, comunitățile care sunt prezente în mai multe orașe pot să documenteze studii de caz care să funcționeze ca documente-referință (knowledge base) pentru ceilalți local leaders.
Cursuri/prezentări/workshop-uri - volumul de efort variază, desigur, dar sunt alternative prin care poți să scoți în lume conținut împreună cu membrii (înainte, în timpul sau după finalizarea lor).
Exemple și mai specifice:
ai un blog culinar și vrei să faci un ghid cu cele mai gustoase 10 rețete locale preluate de la părinți sau bunici, așa că îți întrebi membrii dacă vor să contribuie cu idei
ai o comunitate de femei-antreprenor în mai multe orașe din Moldova și vrei un proces de onboarding mai personal, în care să prezinți un soi de profil-interviu al membrilor
ai o comunitate în jurul unui produs fizic (mantouri) la care faci design custom și vrei să scoți la lumină povestea pe care o poartă clienții prin articole sau video-uri pe care le urci pe blog sau social media
ai o comunitate în jurul unei pasiuni (ateliere de mișcări creative, să zicem) și vrei să deconstruiești mitul cum că trebuie să știi să dansezi, așa că faci un eveniment online AMA (ask me anything) împreună cu câțiva membri.
Unele comunități, cum e Commsor, de exemplu, își bazează aproape întreg modelul de business pe producerea de conținut alături de membri. Altele, cum e comunitatea Leaders for Justice, face asta doar în anumite programe sau inițiative, cum este proiectul Oamenii Dreptății.
Între cele două capete ai un spectru întreg pe care îl poți explora ca să găsești your flavour. Uneori, poate fi cea mai înțeleaptă strategie, alteori se va simți forțat, însă răspunsurile le găsești doar în momentul în care încerci.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨ și corectură de Sim Filip. ❤️