În ce etapă de dezvoltare a comunității te afli?
Adaptează-ți tactica în funcție de punctul în care ești ca să dai cele mai bune șanse comunității pe care o construiești.
Hey!
Bun venit celor care s-au lipit de curând de acest newsletter! Dacă ați ratat manifestul, vă încurajez să îl citiți înainte să dați scroll mai departe. Este o ocazie bună să vă setați așteptările. Veteranilor din echipaj le mulțumesc pentru încredere și consistență în lectură. Cheers! 🤗
🔖 Notiță
Îi sunt recunoscătoare Andreei Giuclea că a dus conversația noastră cu lipici mai departe și a creat un ecou la care nu mă așteptam. 😳A apărut în Povești din Sport (newsletterul ei), în Concentrat, Tackle.ro și a fost menționat de Vlad Bogos (hello!) pe Twitter.
Descoperire, validare sau creștere?
Una dintre cele mai comune greșeli care îmi sare în ochi în rândul oamenilor care construiesc comunități (de orice fel) este dezalinierea dintre activitățile pe care le desfășoară și etapa în care se află, de fapt.
Dacă este să îndrăznesc o analogie din zona culinară, atunci aș zice că se apucă de cursuri de plating înainte să știe cum să taie ceapa. În felul ăsta, nu-și dezvoltă skill-ul core de care au nevoie și pierd energie și motivație încercând să ardă niște etape. Rezultatul unui asemenea flow este că ajung să renunțe prea devreme, fără să înțeleagă cum ar putea repara în timp util sau cum să facă mai bine data viitoare.
Creșterea nu trebuie să însemne spike-uri de membri sau de trafic, ci, mai degrabă, relații mai solide.
Așa cum bine zice o vorbă (nu mai știu cui s-o atribui): nu compara începutul tău cu momentul de glorie al altcuiva. Sunteți în etape diferite și n-are absolut niciun sens să faci asta. Dimpotrivă, mai bine capitalizează pe ce resurse ai acum la îndemână.
Revenind la comunități, există mai multe metodologii care te pot ajuta să îți dai seama în ce etapă te afli cu proiectul tău pentru că există nuanțe importante care înclină talerul într-o parte sau în alta. Ca să te scutesc de bătăi de cap, îți propun să începi prin a răspunde onest la următoarele întrebări:
Te gândești că ai vrea să aduni pe lângă tine oameni cu interese similare?
Ai deja un grup în care există preocupări comune, vorbești constant cu membrii și ți-ar plăcea să faceți mai multe împreună?
Reprezinți o comunitate în care membrii simt că aparțin și există ritualuri pe care vrei să le duci la următorul nivel?
În funcție de răspunsurile pe care le oferi, obții o pistă importantă despre unde te situezi pe hartă. Astfel, îți crești șansele să construiești o comunitate sănătoasă, fără să sari capitole importante și să te trezești că plătești un cost uriaș mai târziu.
În cartea The business of belonging, David Spinks face o categorisire și mai granulată, inclusiv se joacă și cu niște procente. De exemplu, el susține că ajungi în faza de creștere când 50% din conversațiile dintr-o comunitate sunt generate de membri.
N-aș fi așa pretențioasă și nici rigidă pentru că nu sunt niște adevăruri absolute, ci borne pe care le-a identificat autorul de-a lungul carierei sale. Asta înseamnă că le mai putem filtra. La nivel de etape per se, le numește seed, growth, maturity, pollination.
În rândurile următoare, mă voi raporta la varianta restrânsă pe care încerc să o pun în aplicare zi-de-zi în munca mea: descoperire, validare, creștere. Voi sugera câteva acțiuni specifice pe care le poți aplica în comunitatea ta, însă ce prezint mai jos nu e nici pe departe un ghid complet, ci doar câteva direcții de care să te agăți.
🤔 1. Descoperire
La început, abia te prinzi de ce vrei să pui bazele unei comunități, ce fel de comunitate ar fi, pentru cine, cum ai atrage primii membri, cum o să comunici cu ei, ce platformă vei folosi, etc. De multe ori, începe de la un singur om care își dorește să miște paiul și are o poveste destul de încâlcită.
Ce poți să faci în etapa asta?
citești și înveți despre comunități și community building
faci research despre cum construiesc alții în direcția asta
te gândești cine ar fi oamenii care și-ar dori să participe în comunitate
discuți cu potențiali membri despre intenția de a face o comunitate ca să vezi cum reacționează
testezi câteva tool-uri ca să te prinzi care este mai potrivit pentru ce vrei tu să obții: Slack, Orbit, Facebook Groups, Discord, ș.a.
🤝 2. Validare
Îți este clar de-ce-ul comunității, cine sunt membrii, unde îi găsești, ai câțiva care stau pe aproape, consumă conținutul pe care îl produci pentru ei, se simt confortabili să ofere feedback, etc. Etapa de validare vine la pachet cu o masă critică de membri care gravitează constant în jurul a ceea ce le oferi.
Ce poți să faci în etapa asta?
trimiți chestionare membrilor ca să obții insighturi despre așteptările pe care le au de la comunitate
faci 1:1 cu membrii cei mai activi ca să definești mai bine persona și să îți ajustezi tactica
testezi diferite tipuri de conținut ca să explorezi care e mai lipicios (long-form, audio, reportaj, interviu, etc.)
scrii articole/rapoarte de transparență, oferi statusuri legate de viața comunității
faci un prim eveniment dedicat membrilor din comunitate în care îți transmiți viziunea și planurile.
💪 3. Creștere
Ai un grup de membri care se comportă ca ambasadori în mod organic, îți propun să reprezinte brandul în diferite contexte (meetup-uri, expoziții, experiențe), co-creează alături de tine (de la conținut la idei noi de testat produse/servicii), se implică în dezvoltarea programelor, etc. Creșterea nu trebuie să însemne spike-uri de membri sau de trafic, ci, mai degrabă, relații mai solide.
Ce poți să faci în etapa asta?
pui la bătaie un program de recunoaștere și de comunicare constată cu ambasadorii
derulezi campanii dedicate pentru A-members din comunitate (exemplu: Hall of Fame de la Upstairs Community by Pixelgrade)
publici conținut produs de oamenii din comunitate via un guideline creat de tine
recompensezi cu servicii sau produse pe cei care s-au implicat cel mai mult în conversații în interiorul comunității
faci cross-promo cu parteneri relevanți pentru misiunea comunității tale.
Upstairs Community by Pixelgrade
Deși pare foarte limpede, ăsta e farmecul strategiilor puse pe foaie, nu este întotdeauna ușor să știi exact pe ce șine de tren mergi. Mai ales când ești implicat în munca din tranșee și ajungi să nu mai vezi imaginea de ansamblu.
Asta mi s-a întâmplat și mie la Upstairs Community by Pixelgrade, prima comunitate online pe care o păstoresc, adresată creativitor. Offline, fac Creativ înainte de cafea de trei ani și am făcut Creative Coffee alți patru-cinci.
👉 Din dorința de a oferi mai multă plus valoare membrilor am produs conținut extra și, uneori, aproape am bombardat cu mail-uri, iar asta a ajuns să îi copleșească pe unii.
👉 Am trimis chestionare ca să le aflăm nevoile și așteptările, dar am pivotat abia câteva luni mai târziu, fără să comunicăm foarte clar în avans.
👉 Ne-am concentrat obsesiv pe promisiunea inițială de a livra o poveste la fiecare două săptămâni și am uitat să ne asigurăm că facem asta într-un mod cât mai deștept (luam fiecare conversație de la zero până când am creat o pagină-referință ca să explic un pic ce înseamnă să scrii pentru noi).
Punctul de gravitație al unei comunități stă în forța relațiilor dintre membri.
Am norocul că îl am pe Andrei, colegul meu cu background de marketing, în prima linie a acestei aventuri. Întrebările pe care mi le adresează, pushback-ul pe care îl face, felul în care chestionează niște lucruri mă ajută să mai ies din capul meu și să îmi reamintesc de punctul în care suntem, dar și de resursele pe care le avem la îndemână. Discuțiile noastre mă obosesc uneori, dar câștigul bate osteneala de fiecare dată.
Ne-am format un obicei să tratăm fiecare gest pe care îl facem în jurul Upstairs Community ca pe un experiment. Încercăm, vedem ce iese, discutăm, iterăm sau îngropăm ideea cu totul (pentru moment). În felul ăsta, avem mai mult curaj să explorăm și punem mai puțină presiune pe rezultatul final.
Până la urmă, ce funcționează într-o comunitate nu funcționează (la fel) în alta, ce se lipește de unii membri nu are niciun efect asupra altora, ce are sens pentru unii nu are pentru alții.
Dacă este să reduc totul la o singură recomandare, atunci ți-aș spune să te concentrezi cât mai mult pe acțiunile potrivite etapei în care te afli, așa cum o înțelegi astăzi. Nu încerca să pescuiești idei dintr-o parte sau alta pentru că nu faci altceva decât să produci confuzie și frustrare. Membrii vor simți că nu e firesc ce se întâmplă și vor pleca din comunitate, iar echipei îi va pica moralul de la etaj pentru că nu va obține rezultatele mult visate.
Punctul de gravitație al unei comunități stă în forța relațiilor dintre membri. Devin mai valoroase în timp și doar dacă le clădești pe o serie de valori comune pe care le manifești coerent pe o perioadă luuungă.
Nu poți zori încrederea, atașamentul, camaraderia, așa că nu poți repezi nici etapele prin care formezi o comunitate pe bune. Dacă știi unde te afli, înțelegi și cum să folosești harta în continuare ca să progresezi.
Cu lipici,
—Oana
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!