Program pentru community builders
Program de tip "community of practice" în care înveți despre rolul de community builder alături de alți oameni cu provocări similare. Ca să faci și să fii mai bine.
Fac community building de vreo 13 ani, timp în care mi-am oferit o dublă ocazie: pe de o parte, să construiesc comunități de la zero și să învăț direct atât din tranșee, cât și în contexte organizate, cum a fost experiența MBA-ului de la CMX; pe de altă parte, să îi ajut pe alții să facă o treabă mai bună, indiferent că munca mea este ambalată sub formă de consultanță, mentorat, voluntariat sau un mix.
Menționez nu ca pe self-promo, deși clar este și despre asta un pic, ci ca să ofer context pentru ce urmează să spun:
Prea mulți community builders nu au instrumente de bază cu care să navigheze și nici nu își înțeleg rolul pe deplin. Acționează din gut feeling, ceea ce este foarte okay o vreme, dar ajung rapid să se frustreze pentru că nu au impact și nici nu se mai bucură de călătorie. Așa că se lasă.
Cine mă cunoaște mai îndeaproape știe cât de mult cred în proprietatea termenilor. Și într-o formă așezată de creștere. Nu în scurtături, nu în dat tunuri, nu în overnight success. În community building, asta înseamnă să începi de la piesele de bază, de la ce aparent poate fi plictisitor, să înțelegi imaginea de ansamblu și să parcurgi fiecare etapă cu claritate și curaj.
Salutări cordiale celor care s-au alăturat de curând, suntem peste 2100, woohoo!
Program pentru community beginners care nu își găsesc locul
În lume sau în organizația în care lucrează. Pentru că nu le este clar rolul, responsabilitățile, dinamicile de lucru și, în general, de ce fac ce fac și, mai ales, de ce acționează într-un fel anume. You are seen, fellows! Până vorbim despre scalare și alte nebunii, trebuie să ne asigurăm că pășim pe teren stabil.
Cele mai dese provocări pe care le aud:
Se simt singuri și adesea nesusținuți de colegii din alte departamente sau de echipa de management.
Nu le este clar unde se termină responsabilitatea lor și cum ar trebui să comunice asta intern.
Lansează activități și programe în care investesc multe resurse, dar fără să fie corelate la obiectivele organizației.
Trăiesc constant cu senzația că nu fac suficient și că oricum nu obțin rezultatele pe care și le-au imaginat.
Fac confuzie cu privire la diferențele esențiale dintre community building și marketing sau community building și social media.
Vorbesc constant despre lucrurile astea. Uneori via acest newsletter în care încerc să fiu cât mai acoperitoare, alteori în colaborările pe care le am. Indiferent de capătul de ață al conversației — adesea sunt căutată pentru high-level challenges — mereu sunt nevoită să mă întorc la rădăcini și să îi conving că acolo vor găsi răspunsurile pe care le caută.
Mi-am dat seama că oricât scriu și discut 1:1, ecoul este limitat. Așa că m-am gândit că o portavoce mai potrivită ar putea fi acest program. Pe lângă asta, ce mi se potrivește foarte bine la nivel de valori este credința că învățatul împreună poate fi foarte mișto.
La fel cum am procedat cu acest newsletter acum mai bine de doi ani, tura asta am ales tot calea imperfecțiunii. Am început prin a schița ADN-ul programului în Notion și prin a povesti despre intenția mea aici. Astfel, am ocazia să testez apele, să văd ce reacții primesc, să îmi dau seama cum mă simt cu aventura asta.
Mă consider mai degrabă maker, iar asta mă ajută să scot în lume lucruri nefinisate, dar cu potențial dovedit.
Două tipuri de design de program
După ce am pus cap-la-cap informațiile în Notion-ul cu pricina, am stat de vorbă cu vreo cinci oameni cărora le-am împărtășit, prematur și incomplet, ce îmi propun să fac. Mi s-a confirmat nevoia și, bonus, am primit și niște zvâc.
Datorită acestor dialoguri am realizat că pot adapta programul astfel încât cei care participă să capitalizeze cât mai mult pe investiția de timp și de resurse.
🏠 In-house — în organizații în care există mai mulți community builders sau catalizatori de comunitate sau oameni care lucrează la intersecția cu acest domeniu (marcomm); avantajul este că totul va fi adaptat la contextul lor specific și ce învață le va fi de folos right away.
📢 Public — într-o formulă de maxim 5, asta pentru că mereu îmi aleg baba pe 5 martie, dar, mai important, pentru că știu din propria experiență că este o mărime potrivită pentru acest tip de grup; ideal cu community builders din domenii diferite.
Sunt flexibilă cu privire la cum va arăta cadrul de învățare și mi-ar plăcea să fie ceva ce stabilesc cu participanții într-o anumită măsură. Poate fi un workshop de 1-2 zile, poate fi o serie de întâlniri online săptămânale, poate fi un combo.
La momentul în care scriu acest newsletter de la Status Coffee din Iași, primesc un mesaj în care mi se cere ajutorul pe partea de community building de la un super brand. Întreb care este nevoia specifică și în inbox ajunge un mail foarte bine scris și clar. Dar, ce să vezi?, 80% din ce își doresc presupune, de fapt, un efort de comunicare și, în special, de email marketing. Povestesc despre asta pentru că îmi confirmă, încă o dată, că avem nevoie să setăm niște standarde și bune practici în piață.
Forma asta de revenire în arena comunitară îmi dă zvâc și îmi alimentează încrederea că pot avea și un altfel de impact via rolul de community builder pe care l-am tot modelat de-a lungul anilor. Sunt recunoscătoare pentru căutările din ultima perioadă, pentru conversațiile pe care le-am avut cu oameni care, într-o formă sau alta, m-au însoțit în devenirea mea.
Lipsesc resursele lipicioase din episodul de astăzi pentru că mi-ar plăcea să păstrez atenția și energia pe subiectul de față. Dacă ceva din ce ai citit te face curios, scrie-mi fără rețineri la oanafilip@hey.com. Independent că este despre programul acesta specific sau alte provocări din universul de community building, I am here to serve.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨