Profesii care pot tranzita ușor către community building
5 specializări necesare într-o echipă de comunitate.
Nimeni nu e community builder din ziua 1. Nu avem, momentan, cursuri acreditate în RO, nici specializări la universități. Deși industria s-a maturizat accelerat, în special post-pandemie, mai este multă treabă până ajungem să oferim experiențe de învățare care să antreneze abilități necesare pentru a fi competitiv pe piața muncii.
Vestea bună este că poți să translatezi your superpowers în plus valoare concretă și să fii util și relevant într-o echipă de comunitate. Cei care nu vreți reconversie în IT, I hear you! And I don’t blame you. 🫶
Background-ul meu este în zona de marcomm, în special brand communication și storytelling. De-a lungul timpului, am purtat și pălăria de Chief People Officer într-o companie de produse digitale. Ambele verticale mi-au antrenat skill-uri care astăzi îmi sunt de folos, indiferent că este vorba despre programul de ambasadoriat & loyalty la Pixieset, cursul digital pentru community builders, sesiunile de consultanță 1:1 sau evenimentele locale pe care le moderez și facilitez din când în când.
Skill-uri, nu job titles
Nu cred că sunt singura care ridică din sprânceană când vede titulaturi pompoase pe LinkedIn. Atât de întortocheate încât nu doar că nu înțelegi nimic, dar indică și o creativitate prost înțeleasă. 🙄
Ce aduce plus valoare și relevanță, iar de aici rezultate, nu e titlul de pe cartea de vizită (mai are cineva așa ceva?) și nici măcar descrierea jobului. Abilitățile, cunoștințele, atitudinea, curiozitatea, experiența acumulată în timp, deschiderea de a învăța lucruri noi, camaraderia, lucratul în echipă, leadershipul sunt cele care fac diferența la masa negocierii.
Iar astea se regăsesc în multe alte meserii, nu doar în cele care gravitează în universul comunităților. Mai mult, aș plusa pe faptul că o echipă eficientă și cool de comunitate ar trebui să strângă laolaltă oameni din domenii diferite. Diversity FTW!
Mai jos, am translatat cum ar putea suna un pitch din partea celor care lucrează în alte verticale și se gândesc să plonjeze în universul comunităților.
🗞️ Jurnalist
Știu să găsesc informație relevantă de la surse de încredere și să o împachetez în mai multe tipuri de conținut pentru diferite categorii de membri din comunitate. Îmi este ușor să identific canalele potrivite ca mesajul să primească reacțiile pe care ni le dorim și să aibă impact pe bune.
→ Rol: Community Content Manager
👨🏻🏫 Profesor
Am capacitatea să mă conectez la un nivel profund cu un spectru larg de elevi și studenți, așa că știu cum să le articulez nevoile și să construiesc experiențe de învățare custom. Pot construi un sistem de onboarding potrivit pentru profilul comunității astfel încât să cresc șansele de interacțiune și conectare cu sens.
→ Rol: Program Manager
☕️ Barista
Am răbdare să stau de vorbă cu fiecare om cu care interacționez, să adresez întrebările potrivite ca să aflu ce își dorește și să vin cu soluția cea mai bună pentru contextul lui specific. Pot facilita conversații productive între membri, prin care aceștia să interacționeze și să crească nivelul de loialitate și apartenență.
→ Rol: Community Mediator
📈 Marketing
Știu cum să construiesc un customer journey performant și pot stabili instrumentele, canalele și mesajele adecvate ca să atrag membri noi. Am capacitatea să găsesc mixul cel mai bun de soluții tehnice și platforme ca să îmbunătățesc procese, să construiesc un knowledge base intern și să mă folosesc de date în luarea de decizii.
→ Rol: Community Operations
🤝 Vânzări
Cunosc strategii prin care pot afla nevoile celorlalți într-un mod autentic și non-invaziv și astfel încât să le traduc în potențiale idei de dezvoltare a comunității. Am explorat soluții prin care obțin feedback constant de la membri astfel încât să cresc șansele ca aceștia să rămână în comunitate pe termen lung și să devină believers.
→ Rol: User Group Coordinator
Să translatezi abilitățile actuale în ceva cu sens pentru o comunitate este mult mai onest și mai matur decât să lipești de tine o etichetă care sună cool sau să fake it till you make it. Să începi o carieră în community building nu trebuie să însemne automat un start de la zero. Niciodată nu e, de fapt, de la zero. Este o recadrare a ceea ce știi să faci deja și a competențelor pe care le-ai acumulat. Dacă peste asta așezi curiozitate și apetit pentru învățare, atunci îți crești șansele semnificativ.
Dacă vrei să faci schimbarea asta, te tentează să experimentezi în universul comunităților și nu știi de unde să o apuci, dă-mi de veste la oanafilip@hey.com și găsim o formă în care să make it happen. Pe de altă parte, dacă ești în filmul în care vrei să angajezi un community builder și vrei să îți dai cele mai bune șanse să găsești omul de care ai nevoie, știi ce ai de făcut.
It takes two to tango.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
🍯 Resurse lipicioase
David Spinks a scris despre cum să faci tranziția către o carieră în community building: “If you’re a parent, you could look for a community job focused on serving parents. If you’re a gamer, get your foot in the door as a gaming community manager. Artist? Athlete? Gardener? You get the point…”
Commsor are un articol în care inventariază tipurile de roluri și ce presupune fiecare, iar la final îți dă un PDF cu un ghid de carieră în direcția asta.
Am scris despre skill-urile necesare într-o echipă de comunitate și de ce ai nevoie de abilități complementare dacă vrei să funcționezi pe termen lung.