Program "Community Building Takeoff"
Program online pentru community builders care vor să se desprindă de la sol și să zboare în siguranță. 2 ore pe săptămână timp de 5 săptămâni, cu maxim 5 participanți.
În primăvara acestui an am dat la apă prima ediție (am numit-o pilot) a programului pentru community builders. Am lucrat cu 4 persoane sub formă de ateliere, ceea ce înseamnă că am și co-creat împreună, nu am urmat un rețetar.
Între timp, Igor a lansat Clubul “Antreprenori în Natură“, Andreea face o schimbare de carieră de la marketing la community building, Erika organizează întâlniri despre bucuria și provocările de a trăi mai pe îndelete în cadrul JOMO (Joy Of Missing Out), iar Cătălina lucrează la o comunitate în jurul unui spațiu de cazare-concept pe care îl construiește în perioada asta.
Mi-a plăcut mult ce a ieșit, cum am construit de la un atelier la altul și contribuția pe orizontală, în care fiecare a împărtășit. Nu a existat un top-to-bottom atât de prezent în formatul ăsta de învățare digitală. Desigur că responsabilitatea de a ține lucrurile pe un făgaș mi-a aparținut, dar a fost o reușită comună. 🫶
În octombrie dau la apă a doua ediție a programului căruia, de data asta, i-am dat și un nume "Community Building Takeoff."
🤯 Dileme auzite la community builders
Takeoff înseamnă, de fapt, să știi când să faci anumite acțiuni (și care sunt alea) ca să ridici avionul de la sol. Înseamnă un proces pe care trebuie să îl urmezi ca să fii în siguranță (tu și your people), dar și o călătorie (durează un pic să ajungi la înălțimea dorită și să te bucuri de norii pufoși, care arată ca vata pe băț).
În community building, la fel ca în multe alte discipline, e nevoie de un mix de abilități ca să ții lucrurile în mișcare. Mai mult, indiferent de etapa de dezvoltare a comunității, este obligatoriu să știi dinainte care sunt următoarele 3-4 mișcări pe tabla de șah.
Acum-ul devine foarte rapid insuficient pentru membri. Ai nevoie de o viziune articulată despre ce urmează, cum știi că ai ajuns unde ți-ai propus și de ce ai nevoie ca să reușești.
Știu (prea) mulți oameni care construiesc comunități după un soi de common sense care e foarte okay, dar își arată rapid limitele. Poți începe prin niște evenimente, un grup de WhatsApp unde definești un soi de code of conduct, dar lucrurile ajung repede (în mai puțin de 2 ani) la un punct în care nu mai știi încotro. Sau ești atât de frustrat și obosit încât te lași pur și simplu.
Apar o sumedenie de provocări și frustrări, cum sunt și cele care au ajuns la mine (pe multe le-am trăit și eu) de-a lungul anilor. Am selectat câteva:
“Simt că este posibil să nu văd pădurea de copaci. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă săptămânal și uneori totul devine copleșitor.”
“Nu am un plan foarte clar pentru creșterea comunității și ajung să amân unele sarcini care ar fi totuși importante. Așadar, am și o mică problemă de accountability aici.”
“Am înființat o comunitate acum 4 ani, din care fac parte oameni like-minded din diverse domenii. Ne întâlnim la mai multe tipuri de evenimente unde împărtășim din experiența noastră. Am ajuns la un nivel și avem nevoie de niște schimbări. Am mai citit, m-am mai sfătuit cu diverși oameni, dar nu avem o formă potrivită.”
“Lucrurile merg bine, însă simt că ne cam blocăm tocmai la partea asta de comunitate, pe care am vrea să încercăm să o dezvoltăm, dar nu știm de unde să o apucăm; nu avem nici timp, nici cunoștințe de așa ceva.”
“Vreau ca spațiul ăsta să devină comunitatea celor ce-și doresc să ajungă la productivitate. Îmi doresc să strâng alături de mine oameni care știu că e nevoie să aibă grijă de ei mai întâi, ca apoi să poată bifa, cu eficiență, listele de to do.”
“Lucrez de un an la un startup și vrem să investim mai mult in community building. Noi nu ne pricepem, nu știm cum să facem, iar pentru asta vrem să îți cerem ajutorul ca să înțelegem mai multe.”
“Mă aflu în acest dubiu continuu, care s-a acutizat în ultimii ani: vreau să cresc comunitatea de bicicliști din oraș, un proiect la care m-am înhămat cu cea mai mare plăcere acum 10 ani. Îmi doresc mult ca vocea noastră să fie auzită, să avem mai multă credibilitate în fața autorităților, să țină cont de părerile noastre.”
Conceptul de takeoff e valabil pentru cineva care abia dă la apă o comunitate, dar și pentru cei care fac asta de 2, 4 sau 10 ani și au atins un punct în care lucrurile nu mai funcționează din milioane de motive. Takeoff este mai degrabă despre un punct de tensiune care trebuie gestionat cu grijă și claritate ca avionul să se înalțe în condiții optime. Și, trust me, în comunitate treci prin asta de sute de ori.
🛫 “Prepare for takeoff”
La ediția-pilot am făcut call cu toți cei care și-au manifestat interesul pentru program. Știu că nu e scalabil sau smart la nivel de investiție din partea mea, dar am ales să joc jocul ăsta după propriile reguli.
Chiar dacă unii nu vor ateriza în seria asta de 5 ateliere, sunt curioasă să văd cu ce provocări se confruntă, ce înțelegere au asupra comunităților și cum arată realitatea în partea lor de lume. Simt că am doar de câștigat. Și nu doar eu. De obicei, discuțiile alea vin măcar cu o confirmare esențială: nu ești singur în căutările tale.
Ce trebuie să faci dacă vrei să afli mai multe despre “Community Building Takeoff”
Îmi scrii un mail la oanafilip@hey.com până pe 18 septembrie în care îmi spui ce îți dă cele mai multe bătăi de cap (referitor la comunitate, desigur).
Îți dau acces la un chestionar prin care ne dăm seama dacă felul în care am gândit acest program ți se potrivește — de la subiecte și până detalii operaționale.
Revin cu un răspuns și o propunere de interval pentru un call de 30 de minute în care we get to know each other și discutăm detalii despre program.
Dacă ai pe aproape oameni care construiesc comunități și încă nu știu de acest newsletter, cu atât mai puțin de programul "Community Building Takeoff", te rog dă-le de veste. Nu e un secret ținut sub cheie. Apropo, poți citi aici cum a fost experiența celor de la prima ediție.
Și dacă ai deja un job de community builder — indiferent că îi spui community manager, head of community, community ops, community moderator, chief community officer sau orice altă alternativă și simți că lucrurile nu se mișcă după cum vrei (sau îți imaginezi), scrie-mi și povestim.
Put on your seatbelt. 💺
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨