Design de experiență pentru expo-evenimentul MC CLEAN
Am pus umărul la organizarea unei expoziții private în Iași. Este semnată de MC CLEAN cu ocazia aniversării celor 15 ani de activitate.
Hey!
Am revenit la ritmul obișnuit, prin care trimit acest newsletter bilunar. Nu promit că voi respecta mereu frecvența. Voi scrie ori de câte ori simt că are sens, dar fără să copleșesc.
Până una alta, le urez bun venit celor care s-au alăturat de curând. Vă mulțumesc pentru că dați o șansă și sper să vă luați ce aveți nevoie, ce vă lipsește, ce vă ajută în perioada asta. Suntem aproape 1500, ulala! 🥳
Știu că acest newsletter aterizează în mijlocul Romanian Creative Week, o poveste despre care se vorbește prea mult la cafea și bere și prea puțin într-un context public, în care să fie consultată (pe bune) comunitatea locală. Zice și asta ceva.
Sper să îți faci o cafea și să dai bice până la finalul acestui episod. Îndrăznesc să spun că ai ce învăța și sper să te stârnească să te gândești diferit la munca ta.
🔖 Notiță
Am zis-o obsesiv: este esențial să construim mai multe poduri în industriile creative (nu numai) și mai puține insule. Să colaborăm, să ne aducem skill-urile complementare laolaltă, să ridicăm miza prin ceea ce facem.
MC CLEAN este vârf de lance când vine vorba despre companii care livrează servicii de curățenie impecabile, iar Cornel Sava e omul din linia întâi încă de la începuturi. 🧼
Pe 13 mai, am scos în lume o expoziție privată la Borderline Iași cu artiștii Dan Perjovschi și George Roșu, prin care am celebrat impactul MC CLEAN în comunitatea locală, dar și în rândul industriei din care face parte. Am făcut asta printr-un fir narativ extrem de puternic - Facem vizibilă forța de muncă invizibilă - și un design de experiență care să îi facă cinste.
Despre asta e povestea de față, așa că brace yourself!
MC CLEAN și comunitatea
De 15 ani, MC CLEAN a transformat industria nu doar prin serviciile profesionale de curățenie pe care le oferă, ci și prin felul în care compania își îndeplinește misiunea.
Echipajul a desfășurat campanii de educare despre cum titulatura, de cele mai multe ori peiorativă, adresată personalului - femeie sau bărbat de serviciu - este precară și contribuie la stigmatizare. Au realizat o serie de portrete foto în jurul cărora au scris povești despre cei din tranșee. Au inițiat conversații despre cum putem renunța la un limbaj care nu face bine nimănui.
Cred cu tărie că obiectivul unui business ar trebui să depășească tranzacționalul și m-am bucurat să văd că MC CLEAN face asta din plin și contribuie la binele comun. Pentru companie, asta înseamnă să modeleze percepții, să schimbe convingeri și să deschidă orizontul și conversația în ceea ce privește felul în care ne raportăm la agenții de curățenie.
Pe 13 mai, am organizat un expo-eveniment privat sub umbrela Facem vizibilă forța de muncă invizibilă. S-au implicat artiștii preferați ai lui Cornel, Dan Perjovschi și George Roșu, iar eu am avut ocazia să fiu parte din narațiune, alături de el, Irina și Simona. 🫶
Design de experiență: piesele principale
Am mai scris despre design de experiență sub forma unui studiu de caz pentru MUST-ul de arhitectură, un eveniment de la care am așteptarea să level up their game în 2023.
Simt nevoia să reamintesc că piesele cele mai importante din puzzle-ul ăsta chiar pot să make it or break it. Nu e vorba de vreun moft, ci de o structură din care, dacă lipsește o bucățică, pică și restul ca la domino.
Să le iau pe rând. 🕵🏻♀️
Comunicarea: începe cu limbajul pe care îl folosești ca să prezinți evenimentul, tone-of-voice-ul mesajelor de promovare, conținutul propriu zis, discursul de intro și outro și până la acțiunile de follow-up.
Gazdă: ai nevoie de o gazdă care să rămână în rol pe toată perioada și să se comporte într-un fel care să îi ajute pe participanți să îl identifice ca atare.
Dinamica: gândește-te la gesturi și activități care să întărească promisiunea făcută, relevanța de a fi acolo în acel moment unic în timp și spațiu, etc.
Surpriza: orice experiență memorabilă vine la pachet cu o componentă de surpriză sau, măcar, de surprindere; poate fi un exercițiu de imaginație, un performance, etc.
Apartenența: nu poate fi obținută dintr-un foc, însă anumite momente trăite în grup pot să creeze o stare de conexiune și să dea senzația că are tot sensul din lume să fii acolo.
Am reușit să trecem armonios prin fiecare etapă, iar asta s-a simțit din plin. Și nu o spun doar eu, ci și cei care au avut ocazia să ia parte la această experiență. Inclusiv fotografiile făcute de Iulian Corbu sunt grăitoare.
Exercițiul ăsta îmi confirmă, încă o dată, forța pe care o poate avea o gașcă de oameni cu abilități complementare, deschiși la perspective diferite și curajoși în a merge pe cărări mai puțin bătătorite.
Faptul că am făcut un tango care a durat mai bine de 4 luni pentru un gathering de câteva ore vorbește de la sine despre nivelul de implicare și commitment, dar, mai ales, indică un lucru clar: nu poți face design de experiență peste noapte.
Unele lucruri pur și simplu nu pot fi grăbite. Iau cât e nevoie ca, în final, să strălucească (bling, bling!). Pssst, am aterizat și în Suplimentul de Cultură. 🫶
Arta a fost mereu folosită drept unealtă pentru a modela societatea. Când vrei să creezi un dialog în comunitate pe subiecte sensibile, să rupi bariere sau să deschizi minți, arta e cea mai bună formă de expresie. Activismul prin artă e soluția la care a apelat de mai multe ori și MC CLEAN, o companie din Iași care oferă servicii profesionale de curățenie, pentru a adresa teme sociale relevante pentru domeniul lor de activitate.
Procesul creativ și detalii din spatele cortinei
Ca să fie și mai clar felul în care am navigat prin toate piesele de mai sus, am să ofer un pic de context. Este o diferență uriașă în a organiza un eveniment și a fi atent la aspectele operaționale și a pune pe roate o experiență în care invitații pleacă acasă cu o stare, un sentiment, o întrebare, cu ceva care nu le dă pace într-un sens bun.
Comunicarea: am avut mai multe iterații și sesiuni de feedback până am ajuns la mesajul care susține cel mai bine promisiunea pe care am făcut-o; am avut un soi de persona și de intenție clară legată de cine vrem să fie acolo, cine nu și cum alegem oamenii cu pricina.
Gazdă: am dezbătut dacă are sens să acomodăm un speech din partea lui Cornel, să avem un invitat care să facă intro, să punem reflectorul pe George Roșu (Dan Perjovschi nu a fost) sau să intervenim cât mai puțin și să lăsăm oamenii să consume expoziția în propriul fel și ritm (am ales ultima opțiune).
Dinamica: am adus elemente pe care le-am testat și la Creativ înainte de cafea și care știu că pot reprezenta un pretext bun ca oamenii să se relaxeze, să se simtă în largul lor și să fie mai deschiși la conversații cu sens; mâncarea gătită cu grijă, cafeaua bună, vinul pe măsură, muzica, toate au contribuit.
Surpriza: în mod intențional, am preferat să nu dăm tot din casă când am trimis invitațiile; am vrut să testăm curiozitatea (parte din obiectiv era să modelăm percepții și convingeri in the end) și n-am greșit; reacțiile din expoziție au fost wow.
Apartenența: avem un capăt de ață pe care putem capitaliza și care a început încă de la prima aparție a companiei în DOR; MC CLEAN nu e la primul exercițiu comunitar, iar prin povestea asta am reușit să recadrăm ce înseamnă să fii agent de curățenie și să îi reprezentăm cu seamă pe cei în cauză.
Sunt recunoscătoare că echipajul MC CLEAN a avut încredere în obsesia mea legată de adunări și impactul pe care o experiență făcută da capo al fine o poate avea. Doar cei care au fost acolo au priceput ce înseamnă să fii parte dintr-o lume care durează câteva ore, care devine posibilă doar pentru că există un împreună construit pe valori și interese comune.
Mi-am dorit foarte mult ca la expo-evenimentul dedicat celor 15 ani de MC CLEAN să colaborez cu oameni pe care îi apreciez și care sunt foarte buni la ceea ce fac pentru că voiam să ofer participanților o experiență inedită, una la care nu s-ar fi așteptat din partea unei firme de curățenie.
Iar Oana a fost prima persoană la care m-am gândit să se alăture echipei pentru că știam că exepriența ei în crearea de evenimente cu sens ne va ajuta să ne îndeplinim scopul. Nu m-am înșelat. De la primele întâlniri am realizat că am luat decizia potrivită, iar rezultatul a fost unul pe măsură.
— Cornel Sava
Ca în orice călătorie de felul ăsta, sunt mult mai mulți oameni care și-au pus amprenta și pe care Cornel i-a menționat cu generozitate pe Facebook. Unii au contribuit printr-o conversație punctuală, alții printr-o perspectivă diferită, cei mai mulți cu un fel de susținere pe care MC CLEAN o merită din plin.
Expo-evenimentul ăsta a fost o oglindă bună pentru companie și a arătat că impactul ei e mai departe de ce poate să își imagineze fiecare dintre noi.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Desen de George Roșu, văzut prin lentila lui Iulian Corbu. ✨