Conversație cu lipici cu Ioana de la WINK
Brandurile locale pot pune umărul la creșterea comunității de creativi și a businessurilor mici în aliniere cu valorile și viziunea lor.
Hey! Acesta este al treilea episod din newsletterul “Lipici în comunitate.” Dacă l-ai ratat pe primul, în care vorbesc despre importanța comunităților locale, sau pe al doilea, în care exemplific forța conversațiilor dificile, te încurajez să le dai o șansă. Bine ai (re)venit!
🔖 Notiță
Am apărut în newsletterul .COMM semnat de fetele de la Crafters. Mulțumeeesc! Am lucrat cu Oana și Alexandra acum muuulți ani, când ele erau într-o altă agenție, iar eu copywriter-freelancer. Munca lor este o gură de aer proaspăt în peisajul de marcomm (marketing & comunicare) din RO, așa că stați geană. Eu simt că drumurile noastre se vor mai intersecta, dar până atunci le urmăresc cu drag din partea mea de lume.
Brandurile locale pot mișca paiul în comunitatea creativă
Mulți dintre voi știți că spațiul meu de joacă de aproape șase ani este la Pixelgrade. Cei care nu știți, merită să aruncați un ochi peste produsele noastre, inclusiv peste comunitatea Upstairs.
Îmi place să cred că am stârnit apetitul cu privire la comunitatea locală odată cu venirea mea aici. Am susținut creativi și antreprenori locali în fel și chip.
Pe Diana de la Albastru prin faptul că am finanțat-o să filmeze primul episod cu Ștefan Vaida și i-am oferit o temă de WordPress pentru site. Pe Mădălina Cocea via un produs din portofoliul nostru pentru site-ul ei super util — Știință și Comunicare. Pe cei de la Acaju, Bistro la Noi și pe Andra de la Fair Scent cu site-uri făcute în primul an de pandemie ca să își mărească șansele de supraviețuire și să keep going.
Oricât de digital ar fi un business și oricât de internațională ar fi liga în care joacă, credința mea este că nu ar trebui să se desprindă de glie. Dimpotrivă, are o responsabilitate, aproape o datorie morală, să miște paiul și la el acasă. Făcând asta, modelează comunitatea și o face mai sustenabilă și mai participativă.
“Fiecare organizație țintește să aibă o comunitate”
Cu gândul ăsta am plecat la drum când m-am hotărât să stau de vorbă cu Ioana de la WINK. Și pe ea o știu de muuulți ani, însă nu am avut ocazia să lucrăm direct. I-am urmărit munca din umbră, dar și din stația de tramvai sau autobuz, în sensul că m-am bucurat de campaniile pe care le-a pus la cale cu creativii din Iași.
Fiecare colaborare de felul ăsta mi-a dat speranță că se poate și că e loc să construim mai multe poduri și mai puține insule.
A fost o conversație în scris, iar Ioana, ca orice spirit creativ care ține la energia lui, mi-a cerut un deadline.
Care-i povestea WINK, cine mișcă lucrurile și ce vă dă energie să faceți ce faceți?
Ioana: Echipa mişcӑ lucrurile. Always. WINK înseamnӑ o mânӑ de oameni buni, cu valori similare, cu zvâc şi dorințӑ de a face bine – în acțiuni şi în proiecte publicitare. Recunoaşterea valorilor (apartenența, echilibrul, autenticitatea, bunӑtatea, generozitatea) şi acțiunilor pe care le facem ne dӑ energie de mai bine de 15 ani, chiar pe un domeniu care este, prin definiție, mercantil – advertising, şi de cele mai multe ori, încӑrcat cu superficialitate.
O organizație se poate regӑsi într-o comunitate iar comunitatea se poate regӑsi în valorile pe care le demonstreazӑ brandul.
Câți oameni atâtea nuanțe în a defini ce este o comunitate. Care-i versiunea ta?
Ioana: Dintr-o perspectivӑ personalӑ, comunitӑțile sunt dovada clarӑ cӑ suntem diferiți şi, în acelaşi timp, asemănători.
👉 Comunitatea = set de valori comune, credințe, practici, obiceiuri, aspecte culturale şi lucruri pe care le gӑsim în comun şi care îi fac pe oameni sӑ se adune.
Deși suntem diferiți, suntem programați sӑ trӑim împreunӑ. Din nevoia de conectare cu alți oameni, din dorința de a aparține unui grup, dar și pentru o oarecare siguranțӑ sau validare socialӑ (de naturӑ personalӑ sau profesionalӑ).
Aș vrea să punctez și o perspectivă comercialӑ sau de business — o comunitate e ceva ce fiecare organizație ținteşte sӑ aibӑ, dacӑ nu pe final de 2021, mӑcar începând din 2022. Implică eforturi susținute în această direcție, onest şi cu intenții dintre cele mai bune, mai ales în contextul unei dorințe crescute de socializare şi al deschiderii cӑtre relații profunde, ca efect al „noii normalitӑți”.
Avem cu toții nevoia de apartenențӑ şi e cumva o chestiune legatӑ de o “gӑsire comunӑ.” O organizație se poate regӑsi într-o comunitate, iar comunitatea se poate regӑsi în valorile pe care le demonstreazӑ brandul. Vrem sӑ fim printre cei cu care împӑrtӑşim acelaşi scop şi valori şi sӑ simțim cӑ avem o voce comunӑ.
Organizațiile care creează oportunități de interacțiune pentru clienți nu doar online, ci mai ales in real life, sunt şi vor fi printre cele mai apreciate și căutate.
Dau exemplul (ipotetic) al unei companii care s-ar fi implicat în monitorizarea calitӑții aerului în Iaşi şi ar fi instalat, sӑ zicem, un sistem de filtrare într-o stație şi ar fi comunicat acest lucru integrat, pe toate suporturile avute la dispoziție — social media, online, OOH.
Ar fi renunțat la mesajul / anunțul de angajare şi ar fi fӑcut un astfel de proiect. Cam care ar fi fost diferența, expunerea organicӑ şi reacția la o astfel de campanie vs mesajul de angajare (care poate veni ulterior în orice altӑ formӑ simplificatӑ)?
La ce te gândești prima oară când auzi de contribuție în comunitate? Unde îți zboară gândul?
Ioana: La progres prin consens. La lucru împreunӑ. La colaborare în cadrul unei inițiative sau proiect cu sens, beneficii şi consens între membrii participanți sau pӑrțile implicate.
Sprijinind comunitatea pot sӑ arӑt valorile în care credem la WINK, sӑ arӑt în ceea ce cred, sӑ practic ceea ce gândesc şi sӑ fac ceea ce spun.
Consensul e motorul de creştere, propulsorul. E, de fapt, ceea ce-ți lipsea pentru next level. Iar când urci, nu o faci singur, ci în egalӑ mӑsurӑ cu cei ce au fost parte din consens. Ţine de încredere reciprocӑ. În plus, consens mai presupune şi sӑ gӑseşti la celӑlalt ce îți lipseşte ție iar tu, în schimb, sӑ îi dai ceea ce el are nevoie.
În toate colaborӑrile pe care le avem cu diferiți artişti, WINK oferӑ expunere şi dӑ glas lucrӑrilor într-un anumit context, sub o anume formӑ, de comun acord stabilitӑ de pӑrți şi avem (pӑrțile implicate) oportunitatea de a fi şi beneficiari şi prestatori, în acelaşi timp.
Ne lipsește exercițiul colaborării în industriile creative, dar îl putem învăța. Tu cum l-ai desprins, ce ți-a dat încredere?
Ioana: În primul rând, cred cӑ exercițiul colaborӑrii este înțeles greşit — ca o renunțare la competiție. Ori, competiția nu trebuie exclusӑ, ci inclusӑ. Trebuie sӑ avem competiție ca sӑ înțelegem cӑ avem nevoie de colaborare. Iar noi, pe plan local, suntem în urmӑ, mediul de business în industriile creative este încӑ unul tânӑr.
Prin urmare, consider cӑ încӑ suntem într-o fază de competiție, naturalӑ, de altfel, pentru cӑ ajungi sӑ ai nevoie de colaborare dupӑ ce te simți singur.
Prin natura domeniului în care activeazӑ, WINK a avut mereu foarte multӑ competiție indirectӑ şi foarte puținӑ competiție directӑ.
Competiție directӑ — foarte puțini jucӑtori în digital OOH; spre deloc dacӑ ne referim la rețeaua din mijloacele de transport în comun.
Competiție indirectӑ — TV, print, radio (back then), online acum.
Ai spune cӑ sӑ fii unul dintre puținii sau chiar singurul jucӑtor dintr-un domeniu e suficient cât sӑ fii vizibil si ascultat, dar nu e aşa. Exemplu: degeaba vorbeşti despre digital OOH dacӑ nu arӑți cum îl vezi tu utilizat.
Şi cum poate fi utilizat mai frumos decât prin expunerea concomitentӑ şi alternativӑ a formelor de exprimare artisticӑ, prin răspândirea actelor culturale și a manifestărilor creative, prin înfrumusețarea eficientă a mobilierului stradal și pentru integrarea tehnologiei în dezvoltarea orașului?
Cum a desprins WINK exercițiul colaborӑrii? Aş spune cӑ alergând singur. Şi dorindu-şi sӑ facӑ parte dintr-o comunitate cu acelaşi set de valori.
Cum am desprins eu exercițiul colaborӑrii? Curiozitatea m-a îndemnat sӑ încerc şi sӑ fac lucruri care meritӑ a fi spuse, comunicate, despre proiecte, lucruri şi acțiuni care nu au suficient glas. Plus cӑ am şi avut luxul de a fi publisher care nu-şi condiționeazӑ conținutul de cumpӑrare sau de consum.
Acum aş spune cӑ e un mix între research, know how şi intuiție. De exemplu, proiectul de stație personalizatӑ Trumpets — am instalat un jukebox şi boxe în stație şi am arătat ce dimensiune şi beneficii ar putea avea un proiect non-comercial pentru publicul ieşean.
Din aproape în aproape, ne-am dat seama de capacitatea produselor pe care le avem în portofoliu de a informa, educa şi de genera emoții dincolo de caracterul lor comercial.
Reprezinți un brand care are apetit comunitar și îl exprimă pe măsură. De ce e important pentru tine să vă implicați?
Ioana: Pentru cӑ sprijinind comunitatea pot sӑ arӑt valorile în care credem la WINK, sӑ arӑt în ceea ce cred, sӑ practic ceea ce gândesc şi sӑ fac ceea ce spun.
Evident, motivația şi satisfacțiile vin din mai multe surse. Voi da exemplul unui vernisaj — o activitate nişatӑ şi deseori foarte restrânsӑ. Cât interes real existӑ descoperirea unui artist? Şi cât mainstream existӑ pe stradӑ, oameni care nu-şi gӑsesc timp pentru a participa la o expoziție, desi poate și-ar dori?
E ceva aparte sӑ îți vezi numele şi lucrarea pe oricare dintre aceste formate, în viața realӑ, total diferit de o postare în social media sau o apariție online.
Faptul cӑ putem susține artiştii şi le putem oferi vizibilitate — asta e o satisfacție şi pentru artişti, pentru cӑ pot arӑta cӑ existӑ şi pentru alte categorii de public, dar şi pentru noi, pentru cӑ avem mijloacele sӑ facem arta accesibilӑ şi sӑ oferim, totodatӑ, o experiența vizualӑ spontanӑ, într-o zi de oarecare de joi, sӑ spunem.
V-ați distrat cu mai mulți ilustratori, din Iași, dar nu numai, în tot felul de forme. Spune-mi despre campaniile pe care le-ați pus la cale împreună: OOH Art Weekend și cea din luna martie 2018, dedicată femeilor.
Ioana: În anul 2017, am dat startul unor proiecte creative prin care putem sӑ oferim ieşenilor o serie de experiențe frumoase. Am început cu inițiativa WINK & The City, printr-un proiect de cartografiere urbană a Iaşului realizat în colaborare cu Atelier Spre.
Cȃteva staţii de autobuz din Iași au fost decorate pentru a invita publicul într-o călătorie de redescoperire vizuală a unora dintre cele mai interesante piese de mobilier urban, clădiri, ornamente, feronerii și detalii de poveste ale orașului.
O astfel de abordare vizeazӑ o viziune pe termen lung din partea brandurilor de a se implica şi de a susține proiecte în care accentul sӑ fie pus mai degrabӑ pe beneficiile aduse comunitӑții decât pe impact vizual şi atât.
Am continuat în anul 2018 alӑturi de comunitatea Ladies, Wine & Design şi în luna martie, s-a întâmplat WINK & The City – Women Who Design in Iași, ediție dedicată ilustraţiei. În octombrie, am pus la cale WINK & The City – Jungla din afara orașului, o colaborare cu fotografi ieșeni remarcabili şi o ediție a proiectului dedicată fotografiei care a adus în Iași, pe suportul stațiilor de cӑlӑtori, emoțiile pe care fotografii le-au încercat în cadrul întâlnirilor cu necuvântătoarele, în cadrul lor natural.
Anul acesta, ne-am dat refresh cu noi proiecte: un proiect de promovarea a artei urbane pe suportul desemnat de ecranele digitale din autobuzele din Iaşi — picturi murale, mozaicuri și sculpturi din Iași, printr-o colaborare cu Asociaţia Artipic, un proiect dedicat comunității de artiști vizuali locali pentru a le oferi vizibilitate pe billboardurile digitale – OOH Art Weekend, și, în prezent, un proiect care aduce poezia în stradă – Cozy Poetry Day, în colaborare cu oamenii din spatele manifestului Cozy Poetry Night.
Toate aceste inițiative au același scop: să ne folosim resursele pentru a susține manifestările culturale și creative care înnobilează oraşul. În acelaşi timp, dorim să arătăm că media out-of-home poate fi folosită creativ și cu succes nu doar pentru publicitate și informare, ci și în amenajare urbană și exprimare artistică.
Astfel de proiecte pot deveni sursӑ de inspirație pentru companii în procesul lor de a alege metode de comunicare OOH cât mai utile, interactive şi smart, unde îşi pot aduce contribuția în mod direct şi se pot implica în inițiative de schimbare socialӑ.
E ceva aparte sӑ îți vezi numele şi lucrarea pe oricare dintre aceste formate, în viața realӑ, total diferit de o postare în social media sau o apariție online.
Cum au ieșit, ce ai învățat, ce ai face diferit în episoadele viitoare?
Ioana: Fiecare proiect sau ediție care a presupus, într-un fel sau altul, activarea spațiului public prin care am vrut să motivӑm comunitatea localӑ să parcurgă orașul cu plăcerea de a descoperi, privi și înțelege. A avut rezultate frumoase şi un feedback atât de bun încât ne-a dat zvâc sӑ continuӑm sӑ inițiem şi alte colaborӑri şi implementӑri.
Dincolo de expunerea proiectului în presa localӑ și de specialitate, e de menționat reacția artiştilor cu care am colaborat (graphic designeri, ilustratori fotografi, poeți) atunci când şi-au vӑzut lucrӑrile în stradӑ, pe suportul stațiilor de cӑlӑtori sau pe billboardurile din oraş. Vorbim despre formate mari, foarte vizibile şi parte din forfota oraşului. E ceva aparte sӑ îți vezi numele şi lucrarea pe oricare dintre aceste formate, în viața realӑ, total diferit de o postare în social media sau o apariție online.
Am primit mesaje de la “amazing team”, “made my day”, “gonna call mom!” pânӑ la “Doamne, vӑ iubesc!”, încurajӑri de la ieşeni care s-au gӑsit pur şi simplu în stația decoratӑ inedit şi care le-a schimbat starea, pânӑ la reacții de la colegi care ştiau proiectele şi tot s-au bucurat sӑ le vadӑ IRL. Reacțiile au venit și de mai departe, de la artiști din alte orașe, care și-au exprimat dorința de a avea și ei oportunitatea de a participa la un astfel de proiect în orașul lor.
Ne dorim ca pe viitor astfel de demersuri sӑ implice şi nişte forțe comerciale, pentru cӑ, în fapt, astfel de proiecte reprezintӑ proof of concept pentru acțiuni care chiar meritӑ susținute. O astfel de abordare vizeazӑ, în mod clar, o viziune pe termen lung din partea brandurilor de a susține inițiative în care accentul sӑ fie pus mai degrabӑ pe beneficiile aduse comunitӑții decât pe impact vizual şi atât.
Astfe de proiecte implicӑ niste costuri suportate în întregime de WINK. Poate cӑ am putea face mai multe într-o colaborare care sӑ împartӑ costurile respective, poate cӑ artiştii ar putea fi recompensați pentru lucrӑrile realizate pe o anumitӑ tematicӑ.
În implementarea unui proiect sunt alocate multe resurse (oameni, timp, tehnologie). Nu e puțin lucru sӑ gestionezi peste 100 de înscrieri, sӑ rӑspunzi tuturor participanților în timp util, să adaptezi lucrӑrile la diferite formate, sӑ faci fotografii de monitorizare, sӑ programezi conținutul, sӑ reprioritizezi în cazul în care un artist nu trimite la timp. Alocarea unui buget într-o astfel de direcție poate duce un proiect la next level — AR, VR, 3D.
În afară de asta, trӑim în lumea realӑ unde, în afarӑ de luminӑ de la soare și recunoaştere, avem nevoie de mâncare, avem rate la bӑnci și așa mai departe.
Ce crezi că îi reține pe alții (aka branduri) să își suflece mânecile și să se alăture în joaca asta?
Ioana: To do list-ul. Şi axarea pe conversie imediatӑ. Ori, prin susținere şi contribuție în comunitate, tu dovedeşti nişte valori ale brandului – deci nu declari, nu anunți, dovedeşti! Sunt prea puțini cei care fac branding, sau care înțeleg valoarea realӑ a unor astfel de eforturi, dupӑ pӑrerea mea, dincolo de o expunere a logoului pe diverse materiale şi suporturi media.
Pe principiul „facem bine, făcând bine”, credem că putem ajuta oameni și businessuri prin acțiuni specifice nouă, adică oferindu-le vizibilitate out of home.
Apoi, din pӑcate, lipsa de proximitate – astfel de acțiuni se întâmplӑ mult mai mult în Bucureşti decât se întâmplӑ în provincie. Pentru cӑ cine le inițiazӑ, vrea sӑ le vadӑ implementate aproape.
Şi, cu toate cӑ mare parte dintre proiectele inițiate şi implementate în colaborare cu artişti locali au ajuns sӑ aibӑ expunere naționalӑ, WINK este, totuşi, o companie de media localӑ.
Ce simți că pierdem prin faptul că nu punem mai des osul la treabă la noi acasă?
Ioana: Pierdem oportunitatea de a spune şi de a face lucruri relevante, de a declara şi dovedi nişte valori, de a genera emoție şi conținut care sӑ aducӑ ceva bun în comunitate şi care sӑ nu însemne doar poluare.
În ce arene mai poate explora echipajul WINK în comunitatea locală?
Ioana: În 2022 ne-am propus să oferim vizibilitate afacerilor mici și să le susţinem așa cum știm mai bine. În viziunea acestei acțiuni stă ca motivație situația de criză pe care o traversăm din luna martie 2020, cu un puternic impact negativ asupra economiei și, în mod particular, asupra activității producătorilor locali.
Prin afaceri mici mӑ refer la producӑtorii locali, mai ales cei la început de drum, pentru care un buget de promovare e greu de alocat, dar care au o nevoie de expunere este mult mai mare. Lucrӑm la un mecanism prin care sӑ putem implica şi comunitatea localӑ, dar şi jucӑtori din industrii adiacente care sӑ acționeze casponsori pentru astfel de businessuri.
Pe principiul „facem bine, făcând bine”, credem că putem ajuta oameni și businessuri prin acțiuni specifice nouă, adică oferindu-le vizibilitate out of home, prin implicarea (sperӑm) acelor forțe comerciale de care spuneam mai devreme.
Credem cӑ brandurile simpatice consumatorilor sunt chiar cele care reprezintă o voce în comunitate, prin implicarea activă în problemele societății. Gândeşte-te ce ar fi însemnat ca proiectul realizat în colaborare cu femeile ilustratoare pe stațiile de cӑlӑtori sӑ fi fost semnat / powered by/ încurajat de Pixelgrade — ca imagine, implicare şi transfer de emoție.
Este în interesul companiilor să-și folosească influenţa într-un mod responsabil astfel încât să îmbunătăţească viaţa comunităţii din care fac parte. Şi, dacӑ ne dorim cu adevӑrat o schimbare, cred cӑ puterea exemplului funcționeazӑ cel mai bine.
Noi când facem un proiect împreună?
Ioana: Asta facem chiar acum. 😁
Ioana Cordun este communication and media director şi de 9 ani se implică în toate proiectele de comunicare inițiate de WINK, coordonează echipa de creație pe campaniile OOH pentru clienți şi ține direcția şi strategia de brand a companiei. O găsești ușor la ioana@wink.ro.
WINK face bine ce face și sper să se mai aventureze în colaborări creative la noi în târg. Și mai știu că Ioana e deschisă la experimente care să contribuie la binele comun. Așa că poți să ai inițiativă și să îi propui tu un proiect decât să aștepți să se întâmple de facto. S-ar putea să fii surprins de ce obții.
Cum ar fi să vedem mai multe businessuri creative în stațiile de tramvai și autobuz și pe afișajele digitale împrăștiate în oraș? Nu de alta, dar vin sărbătorile și câtă turtă dulce de la Lidl putem mânca?
Hai să facem frumos.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Am un puhoi de idei și de potențiale subiecte pe care vreau să le împachetez sub umbrela acestui newsletter, însă evit o tactică per se. Sunt deschisă la curiozități și întrebări despre ce te macină când vine vorba despre comunități. Dai de mine ușor via un reply sau direct la oanafilip@hey.com. Răspund cu răbdare la fiecare. Pam, pam! ❤️