Conversație cu lipici cu Diana Pirciu
Cum a apărut Warmup Club și în ce fel ajută femeile să aibă un stil de viață (mai) sănătos.
Doar eu am senzația că am plonjat într-o stare din care am apetit să construiesc? Un combustibil care îmi dă energie să mișc paiul pe mai multe paliere. Având în vedere conversațiile din ultima perioadă, aș zice că mai sunt și alții ca mine, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Nu că nefăcutul de lucruri ar fi ceva greșit. Chiar deloc. Starea aia face loc pentru introspecție, odihnă, sedimentare, iar toate astea sunt extrem de valoroase.
Diana Pirciu e genul de community builder care funcționează bine cu pedala la podea. Am cunoscut-o anul trecut, când am avut ocazia să țin o prezentare online pentru cluburile amatoare de fotbal masculin și feminin în cadrul unui program inițiat de Federația Română de Fotbal. Am aflat mai multe despre activitatea ei la FRF și de atunci am tot urmărit-o. Așa am descoperit Warmup Club, cel mai recent proiect community-driven pe care l-a scos în lume.
Am povestit cu Diana despre forța pe care o poate avea o comunitate dedicată femeilor, ce a îndemnat-o să facă (și) asta, cum reușește să organizeze atât de multe activități și care este încotro-ul Warmup.
Dacă vrea cineva (din Iași) să joace un tenis după ce citește conversația asta, ping me la oanafilip@hey.com și ne găsim. 🎾
Ce rol joacă sportul pentru tine și ce îți dă combustibil să investești într-un stil de viață activ?
Sportul a fost o cheie către lumea pe care o trăiesc astăzi. Am început să practic tenis de performanță de la 6 ani și m-am oprit din turnee oficiale la 22, însă am continuat să fac sport aproape zilnic de atunci.
Când eram mică, sportul intra în categoria trebuie, însă acum nu simt că îmi ia energie, ci îmi oferă. Văd sportul ca un instrument de longivitate, sănătate și armonie. Nu mă antrenez pentru summer body, ci pentru Diana care joacă tenis cu nepoții la 70 de ani.
Sora mea, mama mea și cele mai bune prietene au devenit susținătorii principali, dar și printre cele mai active în comunitate.
Cum a apărut Warmup Club și ce problemă își propune să rezolve?
Ideea de Warmup a apărut odată cu Elisa, bebelușul de 10 luni, când mi-am dat seama că îmi doresc să fiu înconjurată de femei care sunt pasionate de dezvoltare pe toate planurile: personal, profesional, emoțional, sufletesc.
Cum nu am găsit comunitatea aceasta, am construit-o eu. Nu îmi doresc să facem performanță, ci să avem un warm-up zilnic care să ne ajute să fim mai bune.
Îmi dau seama că nu pentru toată lumea e ușor să facă 15 minute de sport zilnic, așa că am creat un program lejer, dar consistent, care poate fi făcut de oriunde: acasă, sală, parc etc.
Cât de mare este comunitatea la momentul actual și cum ai atras primii 10 membri?
Suntem 80 de fete acum în comunitate, iar primele 10 au fost și cele cu care am testat ideea înainte să o lansez. Sora mea, mama mea și cele mai bune prietene au devenit susținătorii principali, dar și printre cele mai active în comunitate.
Mi-e foarte clar din întâlnirile face-to-face că avem foarte multă nevoie de diversitate, timp, bunătate și bucurie.
Ce te-a determinat să te adresezi doar femeilor?
Este interesant pentru că în viața de zi cu zi sunt înconjurată de bărbați, însă simt că e mare nevoie ca noi, femeile, să ne susținem mai mult, să găsim soluții utile să ne facă viața mai frumoasă, să discutăm deschis despre cum influențează maternitatea viața profesională, sau cum păstrăm relația de cuplu după apariția copiilor, sau despre alimentația la menopauză. Desigur, toate discuțiile sunt generate de experți colaboratori care aduc valoare științifică tuturor sesiunilor.
Agenda Warmup pare plină și consistentă. Cum reușiți să oferiți atât de multe activități membrilor?
Cu o viziune clară și multă planificare. Eu am un job full-time, un copil sub un an și comunitatea Warmup. Pentru asta e nevoie de disciplină și multă atenție, astfel încât să păstrez promisiunea față de fete - să ofer sport, educație și oportunități de networking.
Ce face un club diferit față de o comunitate? Care ar fi particularitățile?
Energia pe care o pui în interacțiunile între oameni și firescul cu care faci lucrurile. Mi-e foarte clar din întâlnirile face-to-face că avem foarte multă nevoie de diversitate, timp, bunătate și bucurie.
Ce fel de instrumente folosiți ca să facilitați interacțiunea dintre membri? Care sunt momentele în ajung să facă lucruri împreună?
În principal folosim o aplicație mobilă cu o interfață user-friendly care ajută la cunoașterea celorlalți membri. Tot acolo postăm antrenamente, sesiuni de nutriție, psihologie, mental health, și personal branding.
În realitate, cu cât avem mai multe întâlniri face-to-face, cu atât devine mai frumos. Aici e o provocare - să fac fetele să își dorească să petreacă timp cu o comunitate atât de diversă, în detrimentul altor lucruri.
Poate o comunitate online să genereze schimbare reală atunci când vine vorba despre well-being?
Da, însă nu neapărat comunitatea generează schimbare, ci fiecare dintre noi. E posibil ca motivația să vină de la un antrenament, de la o sesiune despre obiective sau de la o doamnă de 55 de ani care spune că a început să facă sport datorită nouă.
Asta e frumusețea: Warmup este răspunsul pentru cineva care își pune întrebările potrivite.
Cum se aliniază Warmup la activitatea pe care o ai la Fundația Română de Fotbal?
Mi se pare că totul are sens - creez comunități în jurul sportului și educației. La Federația Română de Fotbal am coordonat 1000 de voluntari, iar acum conduc departamentul educațional unde avem peste 3000 de alumni în 3 ani de activitate.
Cum ar arăta, la nivel ideal, comunitatea asta în 5-10 ani?
Știi când ai nevoie de inspirație, curaj, motivație, dar și de o îmbrățișare? Sigur cineva din comunitatea Warmup te poate ajuta. În 5 ani vom fi minim 10 W-women in fiecare oraș din România, iar în 10 ani ne vom vizita prietenele din Europa.
Intenția clară a Dianei, alături de experiența de la FRF, dau cele mai bune șanse comunității pe care o reprezintă. Până la urmă, Warmup nu este doar un loc digital în care ești încurajată să abordezi un stil de viață mai armonios, ci un pretext extrem de valoros prin care femeile să își amintească de faptul că au nevoie unele de altele.
🫶 Diana a fost generoasă și a creat un cupon de 30% reducere (CULIPICI) pe care îl poți folosi cu încredere aici.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
🍯 Resurse lipicioase
Julia Louis-Dreyfus (din Seinfeld) revine cu sezonul 2 din episodul Wiser than me. Dă-i o șansă, conversațiile pe care le are cu femei mai în vârstă ca ea sunt superbe.
Emma Stone a zis bine și frumos la Oscarurile de anul ăsta: "It's not about me, it's about a team that came together to make something greater than the sum of its parts."
Acum doi ani am povestit cu Andreea Giuclea despre cum funcționează comunitățile sportive și de ce au un farmec aparte. Te încurajez să arunci un ochi și peste newsletterul ei. E unul dintre preferatele mele.