Comunități custom și comunități francize
Avem nevoie de mai multe comunități de-la-zero și mai puține francize ale unor lanțuri internaționale.
Hey!
S-au întâmplat multe de la ultimul newsletter, printre care o invitație la un podcast local la o organizație community-led, un interviu in-the-making pentru o publicație de startup din România, o colaborare în Iași pentru un design de experiență și câțiva cititori care au ales să plătească pentru acest conținut.
🤳Apropo, am actualizat pagina de about, unde menționez mai multe variante prin care putem lucra împreună.
Sunt recunoscătoare pentru toate experiențele și curioasă de evoluția fiecăreia. Pentru unii, poate să pară că acest newsletter are viteză de F1, însă reamintesc că munca în tranșee a început în 2011. Nu regret nicio clipă tot ce am făcut în acești 11+ ani, doar vreau să subliniez că overnight success e un mare BS. Și că sunt bucuroasă să văd apetit pentru industria de community building. Asta e cea mai mare victorie, de fapt.
🔖 Notiță
În afară de o postare pe LinkedIn, nu am alte surse care să îmi confirme faptul că urmează să avem, din nou, parte de Creative Mornings în Iași. Dacă nu ești familiar, CM este o rețea internațională de evenimente tip TEDx, inițiată de Tina Roth Eisenberg (Swissmiss) și prezentă în peste 200 de orașe și 60 de țări.
Este una dintre cele mai mari comunități de creativi și makers din toată lumea și, de departe, un exemplu despre ce înseamnă să scalezi cu ajutorul membrilor.
Mă bucur onest dacă vom avea parte de Creative Mornings ca să ne întâlnim și să socializăm. Am fost la edițiile trecute, voi veni cu drag și la următoarele. Doar că, episodul de astăzi este despre opusul acestor tipuri de comunități. Și nu pentru că ar fi ceva rău la ele, deloooooc, ci pentru că avem nevoie de mai multe comunități-custom, construite de la zero.
Hai să îți spun de ce. 💪
Comunitățile, oursourcing-ul și legătura dintre ele
Odată cu explozia francizelor de tipul Creative Mornings, Startup Grind, Ladies, Wine, and Design, Founders Club, CMX Connect etc. mai mulți oameni au avut ocazia să testeze ce înseamnă un rol de community builder, care sunt provocările și limitările unui astfel de format de eveniment, dar și ce impact produce pe termen mediu și lung.
Este, de departe, varianta cea mai la îndemână și mai safe de a începe un eveniment și de a contribui în comunitate. Până la urmă, unul dintre avantajele majore ale acestor rețele este că vin la pachet cu totul: de la branding și până la platforma de ticketing, iar asta înseamnă o economie masivă de resurse de timp, energie și bani.
Outsourcing-ul în IT e, aproape, același lucru. Construim pentru alții, suntem, până la urmă, prestatori de servicii pentru clienți din tot felul de industrii și sectoare, creative și non-creative deopotrivă. Desigur că există și părți bune în asta, de la faptul că talentul local a rămas acasă pentru că are oportunități one click away (ajutat și de pandemie, desigur) și până la creșterea nivelului de trai.
Ce e comun între cele două lumi? Faptul că ambele sunt făcute la comandă.
O comunitate-franciză va purta, fără doar și poate, identitatea organizației-mamă și va juca într-o serie de reguli foarte bine stabilite, de multe ori rigide. Vrei un sponsor pentru eveniment? S-ar putea să ai sau nu voie. Vrei să depășești un pic marginile cercului și să faci o experiență mai îndrăzneață? S-ar putea să ai sau nu voie. Vrei să introduci o variantă diferită de format? S-ar putea să ai sau nu voie.
O companie de oursourcing va dansa și ea după muzica pusă de client. De mai mult bun gust sau nu, la un volum mai tare sau mai încet, cu o linie mai armonioasă sau care irită urechile. Și se va termina când vrea clientul, independent de motive, dar, să zicem, că, de cele mai multe ori, sunt financiare. Este foarte greu să ieși din macaz, să faci diferit, să sari niște bullshit jobs, să scapi de ierarhia forțată sau să eviți statul pe bancă (iubesc analogia cu sportul!) și alte asemenea.
Ambele lumi sunt bune în felul lor, dar au și neajunsuri, asta-i clar. Curiozitatea mea este ce pierdem dacă vom continua să apăsăm pedala asta în loc să ne adunăm resursele și să construim local.
În continuare, rămân la comunități, mă pricep mai bine decât la IT, deși în ultimii 7 ani am lucrat în companii care fac propriile produse digitale și nu m-aș duce prea curând în outsourcing. Wink, wink!
Avantajele comunităților-custom
Din nou, nu încerc să spun că francizele ar trebui să dispară. Nuuuu, nada, niente! Dimpotrivă. E loc pentru mai multe chiar, cel puțin în peisajul din Iași. Iar pentru cei care vor să testeze un astfel de ecosistem, îi încurajez să încerce fără rețineri.
Este o șansă bună de a învăța o mulțime de lucruri cu niște costuri foarte mici, spre zero, tocmai pentru că primești un proces de onboarding, un sistem de branding bine pus la punct și o serie de instrumente cu care să îți faci treaba. Bring it on!
Argumentul central pe care îl am în favoarea comunităților construite from scratch este independența, dublată de libertate, și rezolvarea unei nevoi reale, pe care le-ai observat la tine acasă.
De exemplu, evenimentele tip fireside chat, cum făceam la Creativ înainte de cafea, existau cu muuult înainte să mă apuc de nebunia asta. Dar o experiență ca cea a cărei semnătură o purtam, adaptată la cultura și identitatea locală, făcută dintr-o dorință onestă de a afla cum navighează alți creativi drumul alambicat al antreprenoriatului, într-un cadru în care formam o lume doar a noastră pentru câteva ore, nu exista. Și nici nu avea cum, tocmai asta e frumusețea.
Viitorul comunităților este local. Am mai zis-o și încă mai cred cu vârf și îndesat. Este, poate, cel mai bun moment să construiești în direcția asta și, dacă vei fi tentat să dezvolți programul și în alte orașe, vei putea fără doar și poate.
La ce să fii atent dacă te tentează să dai la apă o comunitate-custom?
🕵🏻♀️ Research: sapă să vezi cine a mai făcut ceva similar sau apropiat de ce îți propui să scoți în lume, stai de vorbă cu oamenii respectivi, află ce a mers, ce nu, care au fost provocările de pe parcurs.
🪴 Scop: cu cât nevoia e mai egoistă cu atât ea este, de fapt, mai universală; poate crezi că doar ție îți pasă de cum reușesc antreprenorii creativi să rămână sustenabili, dar ai să afli că mulți se lupă cu asta; de exemplu, există comunități ale oamenilor care au pierdut pe cineva drag din familie și se întâlnesc să povestească despre ce trăiesc.
❤️ Experiență: modul în care alegi să comunici, felul în care aduci oamenii împreună, cum îi faci să se simtă, la ce îi expui, cum setezi granița dintre cine este membru și cine outsider, designul pe care îl propui, toate modelează comportamentele membrilor și, implicit, comunitatea.
🤝 Echipa: e mult mai ușor să lucrezi cu voluntari-executanți, cum e în cadrul comunităților tip franciză, unde responsabilitățile vin top-bottom și mult mai provocator să găsești cei mai potriviți oameni, ideal complementari, care să lucreze cu tine de la zero, când există doar o idee, poate nici aia bine articulată.
💰 Sustenabilitatea: în funcție de ce îți stabilești la nivel de obiectiv, fie poți auto-finanța comunitatea (cum am făcut, parțial, la Creativ înainte de cafea), poți găsi sponsori care să fie relevanți sau poți identifica un model de business care să depășească organizarea de evenimente per se.
În Iași e la fel de muuuuuult spațiu de joacă pentru comunitățile-custom pe cât e în oceanul IT pentru realizarea de produse stand-alone. Doar că, la fel ca cele mai multe provocări în viață, e nevoie de o schimbare de mindset, iar asta nu e chiar ceva ușor de digerat și nici de obținut.
Subestimăm forța unei comunități custom — de la curba accelerată de învățare la impactul care poate este greu de măsurat, dar are un ecou fantastic. Nimic nu se compară cu bucuria de a scoate în lume un produs care e realizat după valorile și viziunea ta și, cel puțin pentru o vreme, creează ecou și în rândul altora, îi aduce împreună și le oferă o voce de neuitat.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨