Principii din aviație utile în formarea de comunități
Trei principii fundamentale din zona de aviație se aplică și în formarea de comunități.
Hey!
Mi-am propus ca unele episoade să le prezint într-o formă mai condensată, fără să știrbesc din înțelegere sau claritate. Nu sunt fană bullet points ca opțiune de împachetare a informației, mai ales dacă este una educativă, însă pot să accept că atenția e cea mai prețioasă monedă.
Pe de altă parte, să faci community building înseamnă să fii capabil să gândești sistemic pe termen lung și să accesezi o anumită profunzime. Iar asta nu se poate întâmpla dacă îți obișnuiești filtrul de analiză cu 3 pași ca să…
Este un joc pentru cei care au stamină și o capacitate măricică de a fi flexibili, de a deconstrui și a reconstrui aproape constant. Ultima experiență care m-a ajutat în acest sens a fost jobul de la Pixelgrade, unde am avut ocazia să învăț ce înseamnă să treci de primele straturi și să cauți mereu un de ce cu mai multă însemnătate.
Thank you, guys! ❤️
🔖 Notiță
Îmi plac analogiile și le folosesc destul de mult în înțelegerea conceptelor pe care le învăț, indiferent de natura lor. La fel de potrivite la găsesc și în poveștile pe care le scriu, fie personale sau comerciale.
Una dintre ele are legătură cu câteva principii de bun simț din lumea aviatică. M-am rezumat la trei dintre cele mai grăitoare pentru industria de community building.
Fasten your seatbelts, ladies and gents! 💺
Dacă toate sunt priorități, atunci niciuna nu este, de fapt, o prioritate
Este vorba înțeleaptă a unui prieten care a trecut prin mai multe startup-uri și care a condus echipe tech, multe dintre ele relativ mici. Am rezonat încă de când am auzit-o prima oară și am încercat să mă agăț de ea în mai multe ipostaze profesionale. Cel mai utilă mi-a fost când eram freelancer și lucram cu mai mulți clienți, însă a devenit la fel de pertinentă și în ultimii 5-6 ani de community building.
Prioritățile nu înseamnă să știm doar ce avem sau nu avem de făcut. Ele sunt dependente și de ideea de timp și implicit de sincronizare. Ca să le poți face față trebuie îți ascuți o serie de skill-uri, dar, mai ales, discernământul.
Dacă un coleg cade pe scările de la birou, lucrul cel mai important pe care poți să îl faci este să îi oferi ajutorul, nu să te apuci să lucrezi la un protocol de siguranță. Mai întâi ai grijă ca persoana respectivă să fie bine, iar abia după te gândești cum poți face ca scările alea să nu mai dea bătăi de cap sau să mai pună pe cineva în pericol.
La nivel pur teoretic, lucrurile sunt clare și nemaipomenit de ușoare. Evident că asta faci, dooh! Ei bine, peisajul se complică și devine mai nuanțat când încerci să construiești o comunitate de la zero și urmărești să fie sustenabilă. Intervin mai multe piese în același puzzle și odată cu asta volumul de decizii crește substanțial.
Ce este mai important în momentul ăla? Să atragi mai mulți membri sau să găsești parteneri care să finanțeze? Să mărești echipa ca să pui pe roate mai multe programe relevante sau să găsești soluții legate de cum poate fi produsul în sine mai bun? Să faci și mai multe sau, dimpotrivă, să tai din inițiative?
Lucrurile capătă altă complexitate și miză, iar prioritizarea devine tot mai dificilă.
Zboară, navighează, comunică
Astea sunt cele trei principii din aviație care pot fi puse în slujba comunităților și care ajută nu doar la supraviețuire, ci la creștere, evoluție, progres, you name it.
În EN, ar fi 🛫 Aviate, 🗺 Navigate și ☎️ Communicate. Să le luăm pe rând ca să vedem cum influențează prioritizarea.
🛫 Zboară
Ăsta e cel mai clar lucru pe care trebuie să îl faci dacă ești pilot. Independent dacă ai de-a face cu un zbor lin sau unul cu probleme, rămâi la manetă până la final. It is your job.
În contextul comunității, să zbori înseamnă să faci partea operațională obligatorie ca să dai la apă povestea asta. În mare parte, este vorba despre execuție, despre garanția faptului că activitățile cheie sunt implementate așa cum se cuvine. Nu ai cum să pornești o comunitate cu 100 de oameni din start, însă poți să pleci la drum cu 10 ca să vezi dacă avionul se ridică de la sol or ba.
🗺 Navighează
Pilotul știe dinainte să se urce în cabină unde trebuie să ajungă, pe ce pistă este obligat să aterizeze și ce rută este cea mai potrivită pentru destinația lui astfel încât finalul să se lase cu aplauze. Desigur, pot interveni oricând surprize.
Când vine vorba despre comunități, asta înseamnă să ai o viziune coerentă pe care să o urmărești și un minim de procese și rigori care să îți ghideze activitatea. Dacă totul este posibil, atunci nimic nu e posibil. O soluție simplă și la îndemână este să ai un checklist prin care să te asiguri că ai urmat toți pașii care te aduc mai aproape de ce ți-ai propus să obții. Nu contează că este vorba despre organizarea unui eveniment, trimiterea unui newsletter, lansarea unui produs digital.
☎️ Comunică
Chiar dacă poate pilotul comunică foarte puțin cu pasagerii (în cazul în care totul decurge bine), cu siguranță există mai mult dialog cu restul echipajului. Conversații la care noi nu avem acces și foarte bine că-i așa.
În cazul comunităților, eforturile de comunicare se intensifică și variază în funcție de mai mulți factori: tipul de comunitate (online, offline, hybrid, de produs, de interes, de angajați, ș.a), dimensiunea comunității, relația cu stakeholders, relația cu membrii, numărul oamenilor din echipă și tot așa. Ca orice proces sănătos de comunicare, acesta trebuie adaptat la fiecare segment în parte, însă există o constantă pe care nu o negociezi: claritatea actului de comunicare.
De prea multe ori, cei care construiesc comunități (e valabil și în lumea startup-urilor) se concentrează fie pe prea multe lucruri în același timp, fie ard etape și asta îi aruncă pe o orbită din care revin greu. Ca să poți să prioritizezi și să ai un zbor plăcut alături de comunitatea ta, primul pas prin care este nevoie să treci este să afli în ce etapă de dezvoltare te afli și să îți antrenezi discernământul și abilitatea de a prioritiza.
Tocmai pentru că timpul de formare și consolidare este mare (ani de zile), nu este de mirare că cei mai mulți se pierd pe drum. Sau o dau de gard într-un fel care doare rău. Și nici nu e ceva de blamat. Însă, dacă am crede mai mult în teoria pașilor mici* și am învăța cum să ne gospodărim astfel încât să ne țină kerosenul și voia bună până la destinație, atunci am avea mai multe șanse în universul comunităților.
*numită și Domino Theory:
“Domino theory is a framework that helps people understand that no matter how big or small their hopes and dreams, they can accomplish them by seeing the world as a set of dominos. All it takes is one small strategic action to set big things in motion and align with the actions of others.”
📮 Mai las deschis chestionarul de feedback pentru încă o săptămână. Dacă nu ai apucat să îl completezi, încă îl găsești aici. Celor care au făcut-o deja, le sunt profund recunoscătoare.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!