Design de onboarding cu LDD PRO
În comunitatea vulturilor creativi din România, onboardingul dă din aripi fix cum trebuie.
Mă uit la florile pe care mi le-a cumpărat mama și mă gândesc, cu recunoștință, la valul de noi abonați la acest newsletter. Acum nu vă imaginați că e The Great Wave off Kanagawa de Hokusai, dar e o creștere semnificativă. Până la urmă, vorbim de un produs prin care încerc să contribui la maturizarea industriei de community building, no clickbait or flashy trends.
Vă salut și vă mulțumesc că v-ați alăturat, sper să vă placă să faceți surf digital. 🏄🏻
În timp ce scriu rândurile astea, îmi dau seama de o mare ironie. Urmează o ediție despre importanța onboardingului, dar Substack nu oferă prea multe instrumente în direcția asta. Nu pot construi un flow pe care mi l-aș dori ca să ofer o călătorie coerentă și să găsiți ușor resursele de care aveți nevoie.
Fix realitatea asta îmi dă combustibil să abordez subiectul de față. Este tratat la diverse de prea mulți community builders sau community-led companies. Zvâcul mi-a fost alimentat și de reacțiile pe care le-am primit la o postare recentă pe LinkedIn. La asta, se adaugă și propriile experiențe meh, în care nu doar onboardingul a fost făcut stângaci, dar și offboardingul (despre cel din urmă cu altă ocazie).
În zbor cu Librăria de Design PRO
Acum vreo șapte luni, am primit un email din partea lui Ștefan Asafti, vulturul fondator LDD PRO, în care îmi spunea ce îl macină. După un call de două+ ore, în care am descusut munca lui în comunitate, am identificat mai multe provocări și am ales să ne concentrăm pe (re)construirea onboarding-ului.
Fast forward, în ediția de astăzi prezint un proces de onboarding făcut cu grijă via acest studiu de caz la care am colaborat cu Ștefan. A fost valoros să lucrăm împreună, mai ales că avem skill-uri complementare. Dar, mai relevant pentru mine a fost să descopăr o comunitate care crește încet și sănătos, în care misiunea este protejată și articulată frecvent, în care activitățile sunt curatoriate astfel încât să respecte promisiunea făcută membrilor.
Există mult potențial de joacă și de experimentare în LDD PRO, așa că rămân curioasă să văd cine se mai alătură la timonă și cum va reuși Ștefan să mai scape de supraresponsabilizare. He’s a giver by design. 🤗
☎️ Btw, știți sau lucrați pentru branduri creative? LDD PRO poate fi un amplificator foarte bun, doar să existe aliniere și valori similare. Îmi puteți da de veste mie sau lui Ștefan și facem să fie bine, să nu fie rău.
Onboarding în comunitatea vulturilor creativi
Reamintesc că onboardingul începe încă de când construiești landing page-ul sau website-ul comunității. Comunicarea și așteptările trebuie clarificate din momentul zero, de când potențialul membru (în faza asta, nici măcar nu e membru, e doar o persoană curioasă) află ce oferi și strânge informații despre cum îl poate ajuta comunitatea.
💡 Tip: oricine decide să pășească într-o comunitate are cel puțin o provocare (spectrul e fooooarte larg) pe care vrea să o rezolve, nu face asta just because.
Mulți se uită la aceste canale de comunicare doar ca la niște pretexte de marketing și apasă pedala pe vânzare, dar limbajul comunităților are nevoie de o altă abordare și strategie. Desigur că este vorba și despre vânzare, indiferent că vorbim de o investiție de timp, bani, know-how sau un mix, dar întrebările sunt diferite. Iată câteva dintre ele, despre care am mai scris.
La ce mă expun dacă intru în comunitatea asta?
Ce se întâmplă după ce intru, cine mă îndrumă?
Cât de mare e comunitatea și cine mai face parte?
Din fericire, prin mesajele de pe site-ul comunității, Ștefan oferea deja o parte din răspunsurile necesare în această etapă din member’s journey. Mai mult, comunicarea reflecta personalitatea brandului, iar aici se vede experiența lui în colaborarea cu alte voci creative — copywriters, marketers, developers, antreprenori etc.
Comunicare în zbor
Vulturul care alege să intre în LDD PRO trece printr-o serie de 5 email-uri care răspund la îngrijorările de mai sus și îi netezește călătoria în cuib. O particularitate a onboardingul-ului în această comunitate este faptul că există și varianta video la email. Îi ajută mult pe cei care preferă să asculte și să creeze o conexiune face-to-face, dar le reamintește și cine este la cârmă în cazul în care au întrebări sau dileme.
Motivul pentru care există o filtrare este acela că îi oferă lui Ștefan posibilitatea să valideze dacă nevoile potențialului membru sunt apropiate de ce pune comunitatea la bătaie și nu iese cu frustrări de ambele părți. Plus că el vrea ca LDD PRO să crească slow and steady.
Mai jos, am pus doar snippets de copy că ar fi cam mult să ofer tot conținutul din aceste 5 mail-uri, dar e suficient ca să înțelegi cum se leagă povestea.
Hai în zbor cu vulturii creativi 🦅
—Mă bucur mult că ești parte din povestea LDD și sper să contribui la următoarele narațiuni pe care vrem să le scoatem în lumea vulturilor creativi.
Primul pas pe care poți să îl faci (mic, dar cu însemnătate) este să te înscrii în Circle dacă nu ai făcut-o deja, platforma de comunitate pe care o folosim și unde vei găsit tot ce ai nevoie (and more!).
Poți începe direct de la secțiunea Meet & Greet, unde ne poți spune mai multe despre tine.
Ce facem împreună în LDD PRO
—Sper că ai reușit să arunci o privire peste spațiile din comunitate. Și no worries dacă simți că e cam mult, ai tot timpul din lume să le descoperi în ritmul tău. 🧘🏻
Fiecare spațiu are un scop bine definit, iar detalii suplimentare despre cum să le folosești pot fi găsite în postările pinned din fiecare categorie sau aici.
Workshop-uri & Cursuri - studii de caz pe identități vizuale, design thinking, metode de organizare, teoria culorii, strategie de brand, cu invitați din afara cuibului.
Lounge Talks - discuții libere pe teme relevante sau cum îmi place mie să îi zic, terapie creativă unde ne spunem of-urile (trust me, you will need this!).
Am pornit dintr-o frustrare, continui din entuziasm
—Totul a început dintr-o supărare, cum, de altfel, apar multe lucruri mărețe în lumea asta. Se pare că frustrarea poate fi folosită ca un combustibil (dacă e direcționată cum trebuie). Eram pe unele grupuri de Facebook destinate creativilor și am văzut fel și fel de oameni acolo, care se credeau mai presus decât întreaga industrie creativă.
Ești în companie bună în cuibul nostru
—Comunitatea LDD și-a deschis aripile pe 16 Februarie 2023 (un pic dacă ne grăbeam ne îndrăgosteam de noi înșine 😅), iar de atunci am învățat și dezvățat o grămadă de lucruri. Fo’ real.
Vulturii au participat la cursuri, workshopuri, live-uri și au avut parte de mentorat cum se cuvine, iar eu am practicat din plin gestionarea emoțiilor. Ah, și am făcut mai multă pace cu sindromul impostorului!
Colaborări, valori și un feeling puternic de împreună
—Întreabă-mă dacă știu tot ce se întâmplă în comunitate, iar răspunsul meu o să fie o sprânceană ridicată.
Și nu pentru că întrebarea n-ar fi bună, ci pentru că nu am de unde să știu chiar tot. În schimb, ce știu sigur este că mulți vulturi și-au găsit parteneri de business.
De exemplu Alin și George au făcut un bromance și lucrează împreună. 🦅🦅
Onboarding-ul este șansa perfectă să consolidezi relația de încredere cu noul vultur. Când pășește într-un spațiu nou e firesc să aibă întrebări, poate chiar și emoții. Prin procesul de îmbarcare în cuib, îl ajuți să se acomodeze rapid, să își găsească locul și să simtă că face parte din haită.
Elimină confuziile de început, îi oferi claritate și, cel mai important, îi creezi un cadru în care să își ia avânt pentru primele interacțiuni. Totul devine mai familiar, iar așteptările se aliniază natural, pregătind terenul pentru o experiență faină în comunitate.
— Ștefan Asafti
Din cuibul vulturilor LDD PRO
Primii pași în spațiul comunității, mai ales dacă vorbim de o platformă pe care cei mai mulți nu o cunosc în profunzime, cum e Circle, sunt esențiali. Mai jos, sunt câteva screenshots din interiorul cuibului, ca să get the feeling, dar și să îți faci o imagine despre cât de organizată este treaba.
Bine ai venit!
Meet and Greet
Resurse Premium
Vulturii sunt la înălțime
5 lucruri care fac onboardingul în LDD PRO să fie o referință promițătoare.
👩🏻💻 Onboardingul începe dinainte de a intra în comunitate: în funcție de dinamica din cuib, canalele de comunicare trebuie să țină pasul și să ofere info relevante constant (așa a apărut Skill Accelerator pe landing page).
❤️ Alianiază totul la personalitatea brandului: tone-of-voice-ul, vizualurile, cromatica, felul în care sunt realizate video-urile, până și comentariile din spațiul comunității sunt dintr-o poveste coerentă, care fac cinste LDD PRO.
🧑🏼🎨 Adresează o persona bine definită: cea mai mare plus valoare pe care o aduce LDD PRO este pentru designers freelanceri care vor să trăiască (mai relaxați) din craftul lor, iar asta se vede bine de tot în activitățile și programele comunității.
🤗 Setează așteptările corecte: senzația de friends among friends, suntem mai similari decât diferiți, aici nu este loc de BS, nu sunt doar vorbe goale, ci le regăsești în comportamente observabile: de la dialogul din spațiul comunității și până la live-uri sau workshop-uri.
🕸️ LDD PRO investește în continuous onboarding: există un focus constant pe moderare internă astfel încât vulturii să beneficieze din plin de resursele din comunitate (și să le găsească ușor), iar proiectele și comunicare din jurul lor sunt ținute up-to-date.
Reușita asta e una colectivă, așa că l-am rugat pe Ștefan să zică două vorbe despre colaborarea noastră și cum am dat din aripi împreună vreme de câteva luni. 🦅🦅
Ne-am întâlnit, ne-am ciripit unul altuia și am început să dăm din aripi. Pe scurt, așa a început colaborarea cu Oana. Eram într-un punct de neclaritate, iar datorită ei am reușit să ajung la următorul punct și, pe parcurs, să îmi dau seama unde trebuie lucrat. Este un proces ongoing și nu se oprește niciodată.
Este cu atât mai dificil când lucrezi cu oameni care au propriile provocări, iar pentru asta ai nevoie de cineva care cunoaște majoritatea ascunzișurilor și reușește, cu răbdare, să le scoată la suprafață. Să îți arate ceea ce tu nu vezi.
Cu Oana, nu am simțit deloc „presiunea” de timp a unei colaborări clasice, motiv pentru care m-am simțit în siguranță și motivat.
Ștefan este generos și oferă un cupon de 40% off — LDDCULIPICI40 în prima lună și 10% off în primul an — LDDCULIPICI10 pentru creativii care trec de procesul de selecție și vor să devină vulturi și să zboare în haită 🦅 🦅🦅. Vorba lui, doar porumbeii zboară în stoluri.
Dacă vrei să faci mai mult din ce îți place cu adevărat, să câștigi abilități relevante pentru piața muncii de astăzi și să te simți mai puțin singur (sau în aer), dă-i o șansă. E un spațiu în care conversațiile sunt autentice, transparente și orientate către învățare. Fără shaming, ego sau BS. 💛
Așa a fost și colaborarea mea din vară, dar și exercițiul de a scoate în lume acest studiu de caz, la care a dat din aripi alături de mine, motiv pentru care îi sunt profund recunoscătoare. Fâl, fâl, fâl, vorba lui George Roșu.
Cu lipici,
— Oana
P.S. Vizual făcut de Maria Tabarcea 🫰
Ce mișto și mică e lumea 😍 cu ocazia asta mi-am amintit să-mi reactivez abonamentul la LDD 💛