Nucleul unei comunități
Cei din linia întâi reprezintă centrul de gravitație al unei comunități. Asta înseamnă o mână de oameni, nu mai mult.
Hey!
Le urez bun venit celor care s-au alăturat de curând găștii de cititori Lipici în comunitate. Fiecare om care dă o șansă acestui newsletter îmi reamintește că are sens să continui să explorez industria de community building și să o traduc în astfel de articole. 🤗
Cât de curând va ajunge la voi și un chestionar ca să aflu ce vă macină când vine vorba de construit comunități.
🔖 Notiță
Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Creativ înainte de cafea #11, cu Marian Zăncianu, Chef și owner al restaurantului ZORI din Iași.
Odată cu discuțiile pe care le port despre ediția asta îmi dau seama că fiecare comunitate care funcționează șnur are la bază un centru de gravitație. Acesta este reprezentat de un grup restrâns de oameni cu valori similare, care au relații armonioase unii cu alții și doresc să colaboreze pentru un bine comun.
În ediția de astăzi vreau să vorbesc despre ce înseamnă nucleul ăsta și cum își pune amprenta asupra comunității, for better or worse.
Mai mult de doi
În 2011, când m-am alăturat Asociației Industrii Creative din Iași (la momentul respectiv construiam programe doar pentru antreprenori, astăzi nu mai sunt parte din ONG), am auzit o poveste via David Parrish, specialist în industriile creative — orice comunitate începe cu doi oameni.
Mi s-a părut simplist, chiar îngust ca perspectivă. Astăzi, 11 ani mai târziu, cuvintele lui au un alt ecou. Să vă spun de ce.
În primul rând, toată presiunea legată de cât de mare este o comunitate nu face altceva decât să arate punctul critic în care plutim ca societate globală. Trăim într-o dihotomie îngrijorătoare. Ești ca noi sau nu contezi. Ai followers sau ești irelevant. Scalezi sau rămâi mic, prea mic. Faci mulți bani sau nu ai ambiții. Alb sau negru. Zero sau unu. Go big or go home.
Există nenumărate nuanțe între aceste două extreme, oricare ar fi ele. Dimensiunea unei comunități este doar o altă obsesie într-o realitate în care suntem încurajați să visăm la mai mult (nu la mai bine, din păcate), fără să digerăm ce înseamnă asta.
În al doilea rând, nu are nicio noimă să pui căruța înainte boilor. Cu alte cuvinte, nu ai cum să începi o comunitate cu 100 de oameni. Imaginează-ți 100 de oameni într-o piață publică, 100 de oameni într-o sală de ședințe, 100 de oameni care vin într-o cafenea sau restaurant, 100 de oameni la un concert, 100 de oameni care încearcă să converseze pe WhatsApp.
Cum pot să se gospodărească astfel încât să funcționeze? Cine stabilește un mod de lucru coerent? Cine clarifică viziunea și încotro-ul general? După ce valori se ghidează? Cine ia deciziile?
Orice efort comunitar începe de la doi oameni care rezonează, care au o relație sănătoasă, care vor să schimbe ceva în mai bine. Acel ceva poate fi orice: să nu mai fie gunoaie în jurul blocului, să învețe să scrie povești, să înceapă o afacere socială, să îi ajute pe antreprenorii la început de drum, you-name-it.
Fiecare relație 1:1 dintr-o comunitate e ca un fir nou într-o pânză de păianjen. Înainte să investești timp și energie în zeci de mii de arii, cel mai deștept lucru pe care poți să îl faci este să îți direcționezi resursele în rândul celor care formează nucleul. Dacă este doar o persoană, minunat, dacă sunt 5-6, e okay, dar mai mult deja devine prea mult pentru faza asta.
E doar o chestiune de timp până vei observa că lucrurile nu progresează, ideile nu se întâmplă, zvâcul se pierde și intervine haosul, frustrarea și reproșurile.
Câteva particularități ale acestui nucleu:
Este locul care indică ce fel de cultură există în comunitatea respectivă, care sunt valorile, principiile și comportamentele încurajate.
Este centrul activității, locul unde se generează ideile, inițiativele și, în egală măsură, tot aici se cerne ce ajunge să fie implementat și ce nu.
Este bazat pe relații suficient de puternice și de dense (in-depth) astfel încât să existe încredere și angajament pentru că ambele oferă stabilitate.
Comunitățile cu un nucleu alandala
În cei 11+ ani de când construiesc comunități și stau geană pe ce se întâmplă în industria de community building la nivel extins, am ajuns să îmi dau seama repejor când e vorba de BS și când nu.
Din păcate, fără să vreau să fiu răutăcioasă, în peisajul din RO sunt foarte puține comunități autentice, construite și consolidate pe bune, cu o identitate împărtășită, cu ritualuri bine croșetate, cu o ierarhie de membri.
Încă se merge orbește, iar asta se întâmplă nu pentru că există rea voință sau lene din partea celor in charge, ci pentru că e multă neștiință și lipsă de experiență. Plus un mare apetit pentru scurtături periculoase. 🚨
Sunt o sumedenie de feluri în care mi se activează radarul, însă am selectat cele mai evidente indicii care te pot ajuta în acest sens. Înainte să le înșir, simt nevoia să menționez că acele comunități fără un nucleu dezvoltat organic nu sunt rele sau bune în absolut. În schimb, arată ca niște nisipuri mișcătoare, nu se știe niciodată ce urmează să se întâmple cu ele.
Cum să cântărești dacă acest core este solid sau doar o pană în vânt:
Comunitatea nu e condusă din interior, ci din exterior. Fie de un sponsor, fie de un brand-partener, fie de o organizație externă care orchestrează povestea mult prea mult și se comportă aproape ca un owner.
Oamenii care formează nucleul nu iau decizii independente, ci sunt guvernați de interese mai mari și de presiuni din afară, capcană în care poate să cadă oricine nu știe de ce face ce face și nu are o strategie bine articulată.
Grupul de oameni este mare (aș zice peste 10 oameni) și într-o dinamică permanentă, vin și pleacă, așa că nu este clar cine face leadership, cine se asigură că maioneza nu se taie.
Relațiile sunt în mare parte tranzacționale, orientate către un profit (de orice fel, nu doar monetar), nu există reciprocitate sau dorință de creștere la nivel de grup.
Nu există coerență și consistență în cum funcționează nucleul și, implicit, în rândul comunității; lucrurile se întâmplă la feeling și nu via o serie de decizii în aliniere cu valorile și cultura.
📌 Mi se pare e-s-e-n-ț-i-a-l să precizez că nucleul unei comunități nu este echivalentul echipei per se. Există și alți oameni care gravitează, care consumă conținutul produs în comunitate sau chiar îl generează, care participă la evenimente, care oferă feedback, care se comportă ca ambasadori sau advisors.
Și ei fac parte din nucleu, chiar dacă reprezintă linia a doua sau a treia de acțiune. Sunt cei care confirmă că ideea a fost validată, că produce plus valoare în viața membrilor, că rezolvă o problemă reală.
Ce se întâmplă când investești resurse în construirea unei nucleu temeinic:
începi fooooooarte încet, crești greu, dar extrem de sănătos pe termen lung
lucrurile evoluează pe măsura încrederii pe care o câștigi, lucru foarte valoros, dar la pachet cu un ritm piano-piano
membrii se simt în siguranță, iar asta îi ajută să se prezinte în toată complexitatea lor și să contribuie
relațiile sunt solide și odată cu asta curajul de a încerca lucruri noi capătă alte proporții (innovation, baby!)
există un spațiu sigur la care poți reveni oricând ca să îți regăsești motivația sau răspunsuri la tot felul de dileme de care nu poți scăpa dacă faci munca asta ani la rând.
O comunitate autentică are parte de un nucleu sănătos, format din oameni dispuși să își pună pielea la bătaie la bine și la greu deopotrivă, care au abilități de leadership și capacitate mare de adaptare.
Independent că startul este dat de doi oameni sau de un echipaj un pic mai mare, piesele de puzzle sunt lipite cu ajutorul culturii și valorilor. Iar astea nu poate fi zorite, mimate sau externalizate.
Sper că episodul de astăzi să funcționeze ca o frână de mână și o ocazie bună să te întrebi onest cine face parte din nucleul comunității tale, ce vă ține împreună, câtă aliniere există și cum îți imaginezi că veți da la vâsle mai departe.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!