Metrici care contează într-o comunitate
La ce să te uiți atunci când vrei să analizezi sănătatea comunității tale.
Hey!
Vă mulțumesc celor care v-ați alăturat de curând și sper să vă ajute ce urmează să povestesc în 2023. Puteți oricând să reveniți și la edițiile de anul trecut, ideile de acolo sunt la fel de valide și astăzi.
Recunosc că am mai multe pariuri legate de industria de community building și schimbările pe care le vom vedea și simți pe propria piele. Vin ca urmare a faptului că urmăresc activ ce se întâmplă la nivel internațional, dar și via experiența directă pe care o am în arena asta.
Dacă e să arunc în joc o singură carte care să ilustreze perspectiva mea, ar fi una pe care e scris următorul mesaj: comunitățile locale capătă tot mai multă miză.
Nu este prima oară când spun asta, probabil nu va fi nici ultima. Devine tot mai limpede că acțiunile sau non-acțiunile noastre influențează ce trăim și vedem în proximitate. Mai mult, fără comunitățile locale riscăm să aterizăm pe un soi de orbită care nu face nimic altceva decât să adâncească tot felul de cratere: de apartenență, intelectuale, financiare și tot așa.
Cu gândul ăsta la bord, astăzi vreau să prezint câțiva metrici la care merită să te uiți în comunitatea pe care o reprezinți, indiferent de natura sau dimensiunea ei.
🔖 Notiță
Pandemia a accelerat apetitul pentru cunoaștere mai departe de propria glie. Am început să devenim mai atenți la ce se întâmplă pe alte continente, în alte economii, în alte culturi. În egală măsură, a deschis jocul către joburi remote, cu tot ce presupun ele, bune și mai puțin bune deopotrivă.
Cu toate astea, se resimte o anumită oboseală dată de tsunami-ul ăsta de informații care, în lipsa unor limite, devine copleșitor. Nu știu dacă în 2023 mai e valabil cuvântul-cheie a lui Adam Grant — languishing — sau dacă apare altul, dar cred că e un mix mai complex decât ce resimțeam la început de 2020. Și că, desigur, se manifestă nuanțat pentru fiecare.
La nivel de community building, asta înseamnă o recadrare a strategiei, indiferent că vorbim despre comunități online, unde, aparent, nu există granițe. Cu siguranță potențialul de creștere este mai mare datorită tehnologiei și a instrumentelor pe care le pune la dispoziție. În egală măsură, lipsa de conexiune offline începe să doară tot mai tare. Din rol de community builder, acolo ar fi bine să te uiți anul ăsta ca să înțelegi cum poți continua.
Metrici greu de măsurat, dar esențiali
Într-o lume obsedată de data și de analiza și interpretarea lor, poate părea aproape pueril să încerc să deschid o conversație despre un tip de impact care nu poate fi măsurat cu rigla. Te încurajez să treci de primele layere și să te uiți la comunitatea ta și prin alte lentile.
Asta nu înseamnă că hard data nu contează. Ce spun este că mai există zone din care îți poți lua informații despre sănătatea și sustenabilitatea comunității.
1. Contribuție
Numărul de membri care decid să se implice în viața comunității poate fi un indicator bun al faptului că munca pe care o faci depășește propria obsesie. Orice community builder pasionat vorbește cu mult patos despre importanța activității sale, iar asta este minunat. E nevoie de un motor care să țină lucrurile în mișcare. Când se alătură și alți oameni care vor să contribuie concret, atunci lucrurile încep să devină mai interesante.
2. Retenție
Oamenii nu sunt proprietăți, motiv pentru care venirea și plecarea lor este cât se poate de normală. În funcție de momentul în viață, de valoarea pe care o caută, de interesele pe care le manifestă vor alege să stea mai mult sau mai puțin într-o comunitate. Cei care reușesc să depășească un anumit prag și rămân în comunitate fie sub aceeași formă, fie într-un alt rol, reprezintă persona. Cu ei vrei să construiești.
3. Aliniere
Una dintre cele mai mari greșeli este să nu iei pulsul comunității tale și să crezi că știi — ce își doresc membrii, ce probleme au, etc. Dacă acționezi din zona asta de ego, nu vei avea decât de pierdut. Deși s-ar putea să ai o intuiție bună și să mai nimerești din când în când, fă-ți un obicei din a face double-check. Poți face asta sub formă de call-uri 1:1, chestionar, sesiuni de AMA (ask me anything). Prea mulți community builders încearcă din răsputeri să construiască pentru, când, de fapt, ar fi mai deștept să construiască împreună cu.
4. Conexiuni
Numărul de legături inițiate poate contribui semnificativ la creșterea apartenenței și, implicit, a retenției. Prin asta nu mă refer la conexiuni superficiale, care nu produc altceva decât și mai multă stinghereală. Relațiile autentice pornesc de la o intenție pe măsură, iar tu le poți facilita. Îmi amintesc că la fiecare ediție Creativ înainte de cafea făceam introduceri cu sens către oamenii din comunitate și ofeream mereu context în jurul actului per se.
5. Experiența
Simplul fapt că aduni laolaltă o serie de oameni nu înseamnă că le-ai oferit o experiență. Ca asta să se întâmple este nevoie de un efort susținut și coerent, care începe cu mult înainte de întâlnirea cu pricina (offline sau online) și se termină câțiva pași mai departe de finalizarea ei. Fă-i pe oameni să se simtă într-un fel, ghidează-i cu eleganță către ce îți dorești să obții, amintește-le de ce este important că sunt parte din poveste și lucrurile se vor îmbunătăți semnificativ.
Prea mulți community builders se uită cu o încăpățânare nocivă la metrici care pot fi puși rapid într-un Excel. Nu zic că nu contează sau că nu ar trebui să facă (și) asta. În schimb, susțin cu tărie să încerci să mergi un pas mai departe și să vezi ce forțe invizibile modelează viața comunității cu pricina.
Din multe puncte de vedere, dacă ar fi să cern făina Creativ înainte de cafea doar prin hard data, aș spune că am ratat mult potențial. Însă știu ce mi-am propus să obțin cu experiența respectivă, ce fel de impact am avut în comunitate, în ce fel am influențat antreprenorii creativi și de ce multora le este dor să revin în arenă.
Toate astea n-au venit pe calea metricilor clasici, ci via dorința mea de a scormoni după un pic mai multă profunzime. Iar de acolo, din acel loc fragil și plin de forță deopotrivă, am scos în lume o experiență ca niciuna.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨