Cum formezi un grup de suport profesional?
Vrem să găsim oameni cu interese și valori comune, însă credem că singura variantă prin care să obținem asta este dacă formăm o comunitate.
Hey!
Bun venit celor care v-ați alăturat de curând! Fără să fiu siropoasă, îmi doresc să știți că prețuiesc mult atenția voastră, mai ales în vremurile astea în care este ușor să ne simțim copleșiți. Sper să luați ce aveți nevoie din ce povestesc aici despre industria de community building, iar dacă răsar întrebări sau curiozități, mă găsiți ușor la oanafilip@hey.com.
Via ediția anterioară, în care mi-am manifestat și mai clar disponibilitatea de a purta discuții 1:1, am cunoscut câțiva oameni mi-nu-nați. Unii sunt la început de drum într-un rol de comunitate, alții fac deja asta deși nu conștientizează neapărat.
🔖 Notiță
Scriu acest newsletter din casa FlairScent, o întreprindere socială din Iași în care Andra și echipajul ei fac lumânări din ceară de soia de mai bine de șase ani. În timp ce ea coordonează activitatea de la un workshop de turnat lumânări, eu sunt așezată pe canapea, înconjurată de lumânări care miros superb, de flori care îmi fură din atenție și de reviste care mă tentează să le iau la răsfoit. E o energie specială în acest loc, iar casa în sine vindecă într-un fel greu de explicat, dar foarte frumos de simțit.
De ce are sens să îți spun asta? Pentru că, uneori, primesc înapoi din comunitate în feluri neașteptate, dar foarte mișto. Gesturile mici sunt cele care mențin motorul în mișcare și strâng rândurile între noi. Faptul că am privilegiul să lucrez de aici, într-o zi de sâmbătă cu soare blând, îmi reamintește că cei 11+ ani de când fac munca asta continuă să aibă ecou. Mulțumesc, Andra! 🤗
Avem nevoie de grupuri de suport pe plan profesional
Cred că nu e o noutate faptul că a pocnit țeava de retreat-uri, în special în zona de dezvoltare personală, auto-cunoaștere, meditație, yoga, you-name-it. Au rostul lor și cred că dacă sunt făcute cu intenție și în cunoștință de cauză, pot să genereze o schimbare în bine și chiar să ajute niște oameni. Eu încă n-am participat, dar sunt foarte tentată să încerc și să văd cum mă simt cu pălăria de community builder pe cap.
Pe de altă parte, la mine ajung tot mai mulți oameni care îmi spună că au nevoie de peers pentru că se simt singuri în arena lor profesională. Au convingerea că pentru a forma un grup de acest fel este nevoie să se apuce de construit o comunitate da capo al fine. Vestea bună e că există soluții mai simple și mai la îndemână.
Psihologi, designers, traducători, avocați, ceramiști, fotografi — sunt doar câțiva dintre cei care mi-au spus că își doresc să aibă acces la alți oameni care activează în aceeași industrie și alături de care să dezbată subiecte de interes comun.
Ca om care a fost 7 ani freelancer-copywriter, pot să înțeleg frustrarea cu pricina și să rezonez cu ea. Și eu m-am simțit singură profesional în nenumărate rânduri și, de la un punct, am ajuns să chestionez felul în care făceam lucrurile. Astăzi, credința mea este că dacă nu te expui la un astfel de grup, dacă nu primești feedback pe bune, dacă nu încerci să ieși din carapace ca să îți prezinți ideile, crești sălbatic.
Știu zeci de creativi care stau prea mult în capul lor și care sunt proprii judecători. Iar asta se vede nu doar în munca pe care o fac, ci și în felul în care se comportă în comunitate. De obicei, intră în defensivă când cineva îndrăznește să facă pushback, sunt opaci la insight-urile altora, cred că le știu pe toate și că alternativele sunt, cel mai probabil, proaste.
Dacă te regăsești, înseamnă că ești de prea mult timp în lumea ta, fără contact cu profesioniști din domeniu și că ar fi bine să începi să te gândești la cum ai putea să stai de vorbă cu alți oameni care gravitează în aceeași industrie.
5 acțiuni ca să inițiezi un grup de suport profesional
În primul rând, îți reamintesc că nu e nevoie să te înhami la construirea unei comunități ca să adresezi nevoia asta și să o transformi în realitate. Așa cum am spus în nenumărate rânduri, comunitățile sunt sisteme care înghit multe resurse pe termen lung. Vin la pachet și cu beneficii, însă e nevoie de un altfel de commitment pentru o astfel de aventură.
În schimb, poți să aduni 3-4-5 oameni din breaslă, ideal cu abilități și cunoștințe complementare, mult mai ușor. Și nu, nu e cazul de luni întregi de pregătire ca să construiești un cadru și să dai la apă povestea asta. Din nou, dacă simți că stai prea mult în capul tău și tot încerci să croșetezi idei mărețe, atunci ar fi bine să te oprești din proiectat și să vezi ce poți să faci astăzi, cu resursele pe care le ai la îndemână.
În conversațiile de care spuneam la început, dar și via activitatea mea în industriile creative pe plan local, menționez aceiași pași ca să începi.
✍️ Scrie în câteva rânduri care este nevoia ta. Vrei să ceri feedback la ceva specific? Vrei să faci schimb de informații? Vrei să afli cum abordează altcineva niște dileme profesionale? Vrei să înveți de la cineva cu mai multă experiență? Vrei să adresezi la nivel colectiv niște nereguli din breaslă?
📝 Fă o listă cu 5 oameni. Gândește-te cine sunt oamenii alături de care ai petrece niște timp ca să discuți despre ce ți-ai stabilit mai sus. Cel mai probabil, fie deja îi urmărești, ești familiar cu activitatea lor, poate chiar ați mai lucrat împreună. Nu ai nevoie de mai multe personaje, crede-mă.
💌 Scrie-le la fiecare un email. Pune gândurile de mai sus într-un email clar și coerent, pe care îl trimiți către cei cu pricina. Nu încerca să vinzi nimic, nici să faci promisiuni mărețe. Spune-le care e intenția ta, de ce te-ai gândit la fiecare și cum crezi că ar putea co-crea alături de tine. Nu te bosumfla dacă nu îți răspund după 2 zile. Fă follow-up de măcar 1-2 ori, oamenii sunt ocupați.
☕️ Stabilește un loc de întâlnire și pregătește-te. Evită să consumi prea multă energie pe găsirea spațiului ideal. Nu există. Pentru o astfel de primă adunare, o cafenea în care există un colț mai liniștit s-ar putea să fie mai mult decât suficient. Ia-ți spațiu și timp să îți notezi cum vei modera discuția, însă nu apăsa prea tare pedala asta. E o primă întâlnire, in the end.
🫶 Fă follow-up. Întotdeauna. Independent de cum a decurs întâlnirea cu pricina, investește în comunicare și fă follow-up cu toată lumea. Mulțumește-le că au ales să vină, să fie deschiși, să participe, să fie acolo. Dă-le un pic de timp să se gândească dacă vor să repete experiența și cum și-ar dori să arate dată viitoare.
Pun pariu că dacă faci asta cu mintea deschisă, dintr-un loc de învățare și curiozitate, va fi o experiență cu multă însemnătate. N-ai cum să dai greș când faci ceva din inimă, iar oamenii simt asta. Nu înseamnă că este o garanție că lucrurile vor funcționa și grupul per se va deveni sustenabil, însă ai câștigat deja. Doar prin simplul fapt că ai scos dorința asta din cap și ai pus-o în aplicare.
Grupurile profesionale sunt extrem de valoroase și pot deveni o sursă de inspirație și de energie. Eu am făcut parte din câteva, am inițiat altele și mereu am ieșit pe plus. Uneori, m-am ales cu noi prieteni, potențiali colaboratori sau peers care m-au ajutat să cresc și să îmi îmbunătățesc un set de abilități soft sau hard.
Și dacă inițiativa asta capătă contur și începe să funcționeze, crede-mă că e just a matter of time până poți să treci la nivelul următor și să te gândești la restul pieselor de puzzle dintr-o comunitate, de orice natură ar fi ea.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!