Conversație cu lipici cu Femeile de Marți
Există multe feluri în care poți construi o comunitate. Și multe pretexte prin care să faci asta. Femeile de Marți au găsit varianta la care mulți dintre noi tânjim.
Hey!
Am să continui să trimit (și mai des) în lume ediția în care povestesc de ce nu ai o comunitate pe Facebook sau Instagram. Apropo, nici pe Slack nu ai una.
Fac exercițiul ăsta nu din ego, ci pentru că mi se pare esențial să păstrez un discernământ în lumea tot mai zgomotoasă a celor care folosesc obsesiv cuvântul comunitate. Și da, faptul că s-a lansat Threads pe IG nu rezolvă problema, dar poate fi un pas în față. Totuși, aceste canale de comunicare rămân pe un calapod one-to-many. Iar asta este contrar ideii de comunitate, unde este nevoie de un context de tipul many-to-many.
Nu mi-e foarte clar de ce nu numim lucrurile as they are. Prea des văd oameni de comunicare și marketing care fac abuz de cuvântul comunitate doar de dragul unui discurs care dă bine.
Din fericire, există comunități care funcționează la polul opus. Care au o misiune clară, ritualuri cu sens, o identitate împărtășită și, mai mult, sunt bazate pe filozofii de viață sănătoase, prețuiesc transparența și se întorc, again and again, la rădăcini, adică la simplitate.
Prima oară am menționat Femeile de Marți în acest newsletter la categoria Resurse lipicioase, dar a venit vremea pentru o conversație așezată.
Ladies and gents, Femeile de Marți!
Am aflat despre comunitatea cu pricina via colegii mei de la Pixieset. Prima oară chiar de la Kirill, personajul care apare des pe Instagram cu tricourile comunității. Îl întrebam dacă pot să fac rost de unul cu mesajul — În lucruri simple ne regăsim.
Mi-a spus că le produc în România și că mare parte din poveste se întâmplă aici. Așa am început să le citesc blogul, să le răsfoiesc profilul de Instagram și să pun cap-la-cap mai multe piese din puzz-ul Femeile de Marți.
Sper că ce a ieșit din conversația mea cu Nadya Glo, cea care a dat startul comunității și personajul care surprinde cel mai des viața acesteia prin lentila de la aparat, te readuce mai aproape de viața ca viață.
Cine sunt Femeile de Marți și care este povestea lor?
Femeile de Marți a apărut ca rezultat al escapadelor după pâine. Eu și Ileana Di Leonardo obișnuiam să mergem la Natka, care e artizană, coace pâine cu maia și o vinde sub brandul Iarba Noastră. Cred că au trecut câteva săptămâni la rând până Natka ne-a invitat să rămânem la un pahar de vin.
Desigur, ce pot să mai facă trei femei care iubesc pâinea muncită? Am povestit mult, am vorbit despre viețile noastre, despre ce ne inspiră, dar și despre momente dificile. E o mare bucurie să întâlnești oameni cu care respiri aceleași idei și viziuni de viață. Ne-am împrietenit. Mult mai târziu am realizat că ne întâlneam în zilele de marți. Femeile de Marți a devenit o extensie logică a acestor întâlniri. Ileana a fost cea care a zis gata - așa ne vom numi.
Acest proiect s-a născut treptat, a trecut prin diferite etape. De-a lungul mai multor ani am lucrat în sfera creativă și-mi doream mult să concep un proiect de suflet, doar al meu. Inițial mă gândeam să creez un brand de îmbrăcăminte casual, dar întâlnirea cu Ileana și Natka a schimbat esențial conceptul. Astfel, am ajuns să muncim la crearea unei comunități de femei, unde fiecare să-și permită să fie vulnerabilă, să vorbească despre tot și să nu-și ascundă emoțiile.
De fapt, ne-am dorit un fel de sisterhood, unde susținerea reciprocă devine esențială.
Ne-am inspirat mult din prietenia cu Natka și am dus Femeile de Marți în zona care ne place cel mai mult. Imaginile simbol sunt cele ale femeilor cu pâine, flori, cafea și vin. Le-am completat organic cu alte detalii ale prieteniei noastre.
Ileana s-a implicat fundamental la un moment dat, aducând viziunea ei despre cum trebuie să fie filosofia brandului, imaginea și conceptul despre produse. Așa s-au aranjat procesele de lucru la designul hainelor, relația cu atelierele de croitorie și multe alte detalii.
Iarba Noastră rămâne casa Femeilor de Marți, Natka continuă să coacă pâine în brutăria sa și să inspire prin meșteșug, dar și prin modul său de viață.
Femeile de Marți spun poveștile femeilor prin toate produsele pe care le oferă, vorbesc despre emoții și drumul ales.
Cum ați ajuns să puneți pe roate proiectul ăsta?
Cu ajutorul unei cantități mari de cafea, pâine și spumant! Am început proiectul mai degrabă intuitiv, ghidat de valori, de visele noastre și dorința de a aduce un bine pământului prin munca noastră.
Construim și livrăm oamenilor care se încred în noi un produs de calitate, folosind materiale organice de proveniență verificată. Ne străduim să oferim un pic mai mult decât un produs. Comunitatea pe care o creăm prin toate colaborările noastre e menită să susțină și să promoveze femei cu activități diferite. Lucrăm susținut la ideea de brand util comunității.
Activitatea noastră este transparentă, astfel costul producției propriu-zise crește prin cheltuielile administrative și impozite. Asta face ca proiectul să rămână deocamdată în zona de startup, într-o formare continuă.
La acest moment, eu sunt responsabilă de aproape toate procesele care includ livrarea produsului, dar și zona de marketing, promovarea pe rețele de socializare și alte detalii necesare care se adaugă pe parcurs.
Nu mă plâng, îmi place să mă ocup de fiecare din aceste părți ale proiectului Femeile de Marți, dar trebuie să recunosc că lucrurile merg mai lent decât mi-aș dori și calitatea muncii poate fi îmbunătățită. Îmi doresc mult să ajung în momentul în care pot să-mi permit o echipă cu salarii și sarcini bine definite.
Ce vă ține împreună și care este legătura cu cafeaua și "Slow Tuesdays Coffee Club"?
Printre ritualurile la care ținem, cel de a bea cafea ne e drag mai mult decât altele. Cafeaua de dimineață e pentru energie, cafeaua de după masă e pentru calmare, așa că există câte un motiv pentru fiecare.
Ritualul magic de a găti cafeaua acasă e altfel decât cel șamanic pregătit de barista. Și, totuși, ne tragem la ea ca albinele la flori. Ce poate fi mai plăcut decât o plimbare până la coffe shop-ul unde știi că-ți întâlnești oamenii de suflet, playlistul ritmului tău și cartea pe care o porți în geantă zile întregi?
Fiți de acord, ceașcă de cafea a devenit un totem al legăturilor sociale de azi. La cafea întâlnim prieteni, iubiri, ne schimbăm viața sau cel puțin planificam o nouă călătorie.
Ritualul care ne place și ne bucură e acela de a alege un anumit tip de cafea, satisfacția de a o savura cu înghițituri mici în timp ce ascultăm o experiență grozavă sau susținem un prieten. Alteori preferăm s-o ținem alături în timp ce lucrăm sau desenăm, delimitând pauzele prin gustul dulce amărui și aroma atât de cunoscută.
Noi, oamenii care iubim cafeaua ne simțim legați prin acest ritual, ne înțelegem din ochi nevoile și răspundem imediat. Uneori, dăruim cafea boabe aduse de prin călătorii, alteori ne invităm în cel mai nou local cu cafea bună.
Clubul iubitorilor de cafea e o parte esențială a comunității Femeile de Marți. Și cum altfel, dacă și Femeile de Marti s-au născut la o ceașcă de cafea?
Ce fel de activități faceți, ce ritualuri aveți și cum contribuie la binele comunității?
O pâine proaspătă, unt și sare, o ceașcă de cafea, un pahar de vin spumant și oamenii dragi în jurul unei mese acoperite cu o cuvertură frumoasă. Suficient pentru a ne simți oameni fericiți și oameni norocoși.
Da, am mai zis că ideea de a crea un brand vestimentar a crescut și s-a transformat într-un proiect social. Nu simțim nevoia de a vorbi pur și simplu despre modă și stil. Credem cu tărie că omul se exprimă și prin alegerile sale vestimentare, unde contează mai mult ceea ce vine din interior.
Comunicăm permanent cu multe femei și am observat de multe ori că singurătatea e un însoțitor pentru foarte multe dintre noi.
Uneori tindem să credem că toată lumea e împotriva noastră, că în situațiile noastre de criză suntem fără niciun ajutor, că toată lumea ne evită pentru că suntem într-o depresie sau suferim de burnout.
Și atunci când suntem într-un spațiu de siguranță, ajungem să comunicăm cu alți oameni, care se deschid și ei la rândul lor. Așa aflăm că suntem în aceeași barcă, și cam fiecare are aproape aceleași probleme. De asta ne dorim o comunitate în care să ne ajutăm cu sfaturi, suport și inspirație. Uneori e suficient să auzi - eu știu ce simți.
Într-o lume cu pedala la podea, voi încurajați opusul - slow living. De ce și ce înseamnă asta pentru Femeile de Marți? Oare putem trăi slow doar în casele noastre?
E important să găsim ritmul de viață în care să ne simțim autentic, să adaptăm trendurile după stilul nostru de viață. Dacă suntem atenți la nevoile corpului și a sufletului ajungem în mod firesc la o armonie de viață. Uneori, ne dorim doar să stăm în liniște sau să dormim (evident, dacă nu arde niciun deadline). 😊
Conceptul de slow life este cel mai aproape de filosofia brandului nostru. A trăi aici și acum, a înțelege de ce ești în acest moment alături de unii oameni și în anumite activități.
În cărțile deștepte i se spune mindfulness, noi îi spunem viața ca viață. Când simți gustul cafelei, când asculți omul care îți vorbește, când urmărești ploaia, când asculți muzica preferată. În ritmul alert de viață te privezi de aceste plăceri mici, dar importante. Și te pierzi.
Ce vă dă apetit să visați și cum crezi că vă modelează pe fiecare faptul că faceți parte din aventura Femeile de Marți?
Pe timpul când alergam pentru maratoane se întâmpla adesea să fiu în gașcă cu oameni pasionați de alergare. Fiecare dintre ei își avea propriul motiv. Într-o zi, cine a fost întrebat de ce aleargă și el a răspuns simplu — pentru că poate.
Păi uite și eu văd atâtea modalități de a crea, atât haine, cât și proiecte interesante, colaborări cu oameni faini. Pentru asta există Femeile de Marți — pentru că se poate.
O fi vara și zilele ei care invită la un ritm mai domol, dimineața în care editez acest interviu cu o cafea alături, fotografiile făcute de Nadya sau poate conversația în sine care mă invită la visare și la așezare. Sau poate un mix din toate.
Cert e că Femeile de Marți arată, încă o dată, că frumusețea comunităților stă tocmai în faptul că le poți modela după chipul și asemănarea ta. Le poți croșeta în jurul unui pretext foarte specific, care îți dă zvâc la momentul de față. Poate fi de 3, de 13 sau de 30 de oameni, contează mai puțin. Atâta timp cât îți îmbunătățește viața, relațiile cu cei din jur, îți alimentează curajul și deschide perspectivele, orice comunitate are sens și face bine în feluri pe care nu ni le putem imagina până nu facem munca asta.
Generozitatea Femeilor de Marți e de neegalat, așa că Nadya m-a anuțat că gașca de cititori ai acestui newsletter primește un discount de 10% la bijuteriile lor de produse: LIPICIINCOMUNITATE10. Să îți fie de bine, mie sigur îmi este.
Cu lipici,
—Oana
P.S. Foto credits, Nadya Glo ✨
👏 Lecții de învățat de la Femeile de Marți
Misiunea este clară și este trăită, manifestată nu doar în comunitate, ci în felul de a consuma viața cu totul.
E clar cui se adresează, cine sunt membrii comunității, care sunt interesele și valorile pe care le cultivă.
Există o identitate bine articulată, iar peste asta un branding care îi face cinste și amplifică povestea cu brio.
Ritualurile țin lucrurile în mișcare printre Femeile de Marți și au apărut la intersecția dintre mai multe pasiuni adiacente.
Filozofia comunității este transmisă și în produsele pe care le vând — de la design la producție și înapoi.