Cărți de community building pe care să ți le faci cadou
Câteva recomandări de lectură pe care să le ai aproape, indiferent că abia ai intrat în jocul ăsta sau ai deja experiență.
Hey!
Am participat la un workshop cu alți cinci antreprenori locali chiar în ziua în care am trimis episodul despre echipa de comunitate. Întâlnirea respectivă s-a numit Semnale și a fost pusă pe roate de Igor Rotaru, coach alături de care am lucrat o vreme și datorită căruia mi-am renegociat relația cu sala. Am ajuns să merg de mai bine de un an și jumătate în fiecare săptămână, de măcar 2-3 ori. 🏋🏻♀️
Am trăit mai multe momente aha, dar unul care m-a surprins are legătură cu o credință limitativă de care nu eram conștientă. E vorba despre motivația, fie ea și parțială, care a stat la baza deciziei de a opri povestea Creativ înainte de cafea.
Sunt profund recunoscătoare că a ieșit la suprafață ca uleiul în apă și că astăzi o iau la trântă. Exercițiul ăsta îmi dă încredere că urmează să obțin mai multă claritate și, de acolo, cine știe încotro?
Prefer să mă las surprinsă, dar mi-e clar că nimic nu este întâmplător.
🔖 Notiță
Deși industria de community building face progrese și se maturizează, în special la nivel internațional, cei mai mulți oameni care fac munca asta sunt, în continuare, singuri la cârmă. Ei reprezintă departamentul și de acolo restul puzzle-ului: viziunea, obiectivele, strategia, operaționalul, etc.
Singurătatea profesională, lipsa de peers și izolarea nu ajută. Dimpotrivă, nu face altceva decât să alimenteze mai multă îndoială și mai puțin curaj. Intențiile devin mai subțiri, iar ideile mai plate. Dacă fiecare dintre cei care și-au pus eticheta de community builder sau community manager ar cere feedback de la cineva cu mai multă experiență, întreaga breaslă ar fi un pas în față.
Un fel de a ține contră la realitatea asta, cum spune antrenoarea mea, este să citești. Lectura este o ocazie excelentă prin care să aprofundezi noțiuni, să descoperi abordări la care nu te-ai gândit și să îți extinzi seria de instrumente pe care le folosești în construirea de comunități. Dar nu te opri acolo. Găsește parteneri de dialog alături de care să dezbați.
📚 Cărți despre comunități (chiar dacă unele nu par)
#1. The War for Kindness: Building Empathy in a Fractured World, Jamil Zaki
Deși prima parte a titlului pare un pic too much, autorul reușește să argumenteze necesitatea empatiei în feluri la care nu te aștepți. Nu e un manifest psihologic în direcția asta, ci mai degrabă pune în pagină o serie de experiențe despre cum empatia ne ajută să continuăm împreună. Din rol de community builder, fără să înțelegi jocul ăsta ai șanse mari să ratezi ocazii fundamentale și să navighezi prin nisipuri mișcătoare.
“Bring people together, and they'll awaken to their common humanity. (…) The direction we take—and our collective fate—depends, in a real way, on what each of us decides to feel.”
#2. The Business of Belonging: How to Build Communities That Grow the Bottom Line, David Spinks
Am mai menționat cartea și în alte episoade ale acestui newsletter și revin cu drag pentru că este un start bun pentru oricine se apucă de aventura asta. Iar dacă ești mai experimentat, have no fear. De la un punct încolo, Spinks intră în profunzime, așa că nu te vei plictisi. E bine organizată, explică foarte clar niște concepte și prezintă și câteva sisteme care funcționează pentru branduri celebre, cum ar fi Duolingo.
“All healthy communities have a story. Members will have a history of experiences together and the belief that there will be more experiences together in the future.”
#3. This Could Be Our Future: A Manifesto for a More Generous World, Yancey Strickler
Pariul meu este că viitorul prezentul comunităților este dat de inițiativele locale, de ce se întâmplă pe lângă casă, de triburile formate în proximitate, de problematicile care ne afectează imediat și și-tot-așa. Cu alte cuvinte, am început să resimțim limitele apartenenței în comunitățile online și să tânjim după experiențe offline. Cartea asta le ia cumva pe toate și le armonizează într-un viitor care arată la capătul opus a ceea ce promovează Corporate America și Silicon Valley.
“The goal is a world where values like community, knowledge, purpose, fairness, security, tradition, and the needs of the future also have a rational say in the big and daily decisions we face. Not just whichever choice makes the most money.”
#4. The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human, Jonathan Gottschall
N-am să uit prea curând ce am simțit când Jonathan Gottschall a pășit pe scena de la The Power of Storytelling în București și a început să vorbească. OMG! Am savurat cartea lui cu sufletul la gură și am vorbit despre ea aproape obsesiv: cu prieteni, la prezentările de la universitate sau din comunitate, în intro-ul de la Creativ înainte de cafea, la actualul job. Dacă vrei să afli de ce suntem povești și cum să le folosești în formarea sau consolidarea de comunități, lectura asta vine cu răspunsuri pe măsură.
“We are, as a species, addicted to story. Even when the body goes to sleep, the mind stays up all night, telling itself stories.”
#5. Think Again: The Power of Knowing What You Don't Know, Adam M. Grant
Am avut o perioadă în care Adam Grant m-a însoțit în căști cu podcastul WorkLife și dădeam din cap singură pe stradă în semn că rezonez. Mă ajuta să mă simt mai puțin singură pe vremea aia, ceea ce a ajutat enorm pentru că eram într-o poziție de leadership și aveam maaare nevoie. Cartea Think Again este o invitație să îți păstrezi curiozitatea și poate și the beginner mindset, ceea ce nu-i ușor deloc. Vezi de câte ori tu sau cei din jurul tău spun nu știu sau au capacitatea să se uite la aceeași problemă prin lentile noi și ai să te convingi.
“Arrogance leaves us blind to our weaknesses. Humility is a reflective lens: it helps us see them clearly. Confident humility is a corrective lens: it enables us to overcome those weaknesses.”
Cărțile astea sunt camarazi buni în orice perioadă din an, dar dacă plănuiești să încetinești ritmul și să stai mai mult în prezent, atunci poate e o idee înțeleaptă să ți le faci cadou în vacanța de iarnă. Unele te vor îndemna să iei notițe și să cercetezi mai departe, altele îți vor încălzi inima și te vor face să spui — și eu simt la fel. ❤️
Dacă vrei să îmi scrii și să îmi spui în ce fel te-au stârnit sau ce ți-ai luat din ce ai citit, îmi poți da de veste la oanafilip@hey.com. Revin cu drag.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!