Echipa de la cârma comunității
Comunitățile care au echipe formate în jurul unor valori comune au șanse mai mari să construiască temeinic pe termen lung.
Hey!
Le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris via episodul precedent, în special oamenilor din comunitatea locală. Dacă până acum nu am fost clară în intenția de a da înapoi, mai încerc o dată: sunt deschisă și extrem de curioasă să povestesc cu cei care sunt la cârma comunităților sau își propun să construiască în direcția asta. Am făcut-o în trecut, o fac cu mare bucurie și astăzi.
Am avut multe conversații 1:1 în care am oferit cât plus valoare în limita timpului și a resurselor disponibile. Mă expun la acest exercițiu din măcar două motive: 1) este o ocazie să îmi dau seama cât de clare îmi sunt niște lucruri și 2) se aliniază bine cu una dintre valorile mele — generozitatea.
🔖 Notiță
Este o perioadă în care mă las surprinsă în multe feluri, inclusiv în ceea ce privește oamenii care aterizează în partea mea de lume. Din fericire, mi se oferă surprize frumoase și, vorba lui Pleșu, unele dintre întâlnirile mari din viață. Îmi propun să fiu prezentă ca să nu ajung pe orbită, așa că încerc să fiu trează și să le valorific din plin.
Acum câteva luni anunțam că închid aventura Creativ înainte de cafea. Am avut timp să mă gândesc mai bine la motivele despre care povesteam la momentul cu pricina. Încă sunt în proces ca să obțin mai multă claritate, însă un lucru îmi este limpede ca apa rece de izvor: astăzi am alte instrumente prin care să construiesc o echipă.
Dacă în trecut nu m-am gândit prea mult la cine aș vrea să graviteze în jurul meu și am acceptat aproape orice ajutor venea spre mine, acum am înțeles că pot să am o intenție mai articulată. Și că it takes two to tango.
Echipa este despre împreună
Deși eram conștientă de asta și în călătoria de șase ani pe care am făcut-o la Pixelgrade, realizez tot mai mult că, de fapt, nu avea cum să se întâmple altfel decât s-a întâmplat. Nu e vina nimănui. Atât am putut, atât s-a putut. Însă nu înseamnă că nu pot să revin la mine și să reaccesez niște resurse interne.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că o echipă este mai mult decât o adunătură de oameni a căror contracte de muncă sunt înregistrate sub același SC.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că oamenilor le pasă doar până la un punct de motivația financiară.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că nevoia de contribuție și de apartenență sunt cel mai sănătos combustibil.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că un mediu care nu e deschis la conflicte nu face altceva decât să le alimenteze, de fapt.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că, într-o breaslă creativă, identitatea cântărește mult în talerul echilibrului personal.
Ceva din mine a știut dintotdeauna că oamenii dintr-o echipă au nevoie de claritate, de direcție, de viziune, nu de mister, nu de jumătăți de măsură.
Dacă la Pixelgrade aș zice că nu mi-a ieșit din motive care pot umple paginile unei cărți, la Creativ înainte de cafea lucrurile sunt mai simple. Există un fir roșu extrem de puternic care indică ce mi-a scăpat printre degete.
Când unii oameni nu se cunosc pe ei înșiși și nu sunt sinceri cu motivația lor, lucrurile ajung să pice ca la domino. Iar de realitatea asta cruntă nu m-a salvat nicio carte de leadership.
Din rol de community builder care a păstorit un proiect de voluntariat cu oameni pe care îi știam (sau credeam că îi știu), am trăit cu credința că există luciditate internă. Unii o aveau, alții ba. Știu sigur că nu am avut curaj să mă despart de cei în dreptul cărora simțeam că implicarea vine dintr-o zonă nesănătoasă, care nu se potrivește cu ce visam să pun pe roate. Și totuși, la un moment dat, s-au încheiat socotelile. Cred că am așteptat cam mult până să am curajul să trag frâna de mână de tot.
Dar nu înseamnă că nu mai pot reveni în arenă. Dimpotrivă, mă întorc mai înțeleaptă, mai clară, mai asumată.
Baza pe care construiești o echipă de comunitate
Tot ce pun în acest newsletter vine ca urmare a experienței pe care o am în industriile creative și care depășește 11 ani. Sunt lecții învățate pe propria piele, uneori mai lin, alteori cu scrâșnit din dinți.
Așadar, ce urmează să transmit nu sunt adevăruri absolute, ci învățăturile mele, trezirile mele la realitate.
La ce să fii atent când îți construiești echipa de comunitate?
❤️ Valori: în primul rând, sapă în dreptul tău ca să îți cunoști valorile, să le manifești, să le pui în centrul deciziilor, iar ulterior să te asiguri că și ceilalți le împărtășesc, chiar dacă le arată ușor nuanțat. Discută despre ele, arată-le importanța, scoate-le la lumină în acțiuni concrete.
🤗 Voluntariat: chiar dacă începi o comunitate la locul de muncă și ai resurse pentru asta sau este un demers pro bono, asigură-te că ai în echipă oameni care au mai făcut voluntariat și care înțeleg filozofia asta din tranșee. Nu e ceva ce poți hrăni peste noapte, nu e un nice to have, nu e un detaliu. O să se vadă în tot.
🌱 Gândire pe termen lung: fii onest cu cei alături de care vei lucra și spune-le că o comunitate are nevoie de mult timp, că rezultatele vin greu, dar chiar fac diferența, că nu e doar despre ce facem anul ăsta, este despre cum se leagă ce facem anul ăsta cu ce vom continua să facem în următorii 5-10.
💪 Disponibilitate: află dacă implicarea celor din echipă vine ca urmare a unei asocieri cool, din care își iau un soi de validare, de good PR sau e mai mult de atât și chiar cred cu tărie în forța acestor eforturi și ecoul pe care îl produc. Descoperă dacă sunt flexibili și deschiși să jongleze cu necunoscutul.
🤝 Inițiativă: depășește aruncatul cu idei și concepte; mai valoroasă este inițiativa care duce către absorbirea unor responsabilități mai mari, cum ar fi preluarea cârmei pentru o perioadă sau realizarea unor task-uri care depășesc marginea cercului. Prea multe comunități mor în momentul în care cel care a stârnit-o decide să facă un pas în lateral.
Chiar și atunci când toate astea sunt îndeplinite, tot există șanse ca drumurile să se despartă. Iar asta este okay. Atâta vreme cât îți știi steaua de pe cer și îți continui călătoria spre ea, vor apărea alții care să te însoțească, mai potriviți pentru momentul cu pricina.
Sunt într-un punct în care cern făina și mă gândesc în ce fel și cu cine mi-ar plăcea să reiau drumeția în comunitatea locală de antreprenori creativi. Orice ar fi, îmi doresc să continui să rămân true to myself, să navighez cu blândețe și să alimentez un împreună
autentic.
Cu lipici
—Oana
P.S. Ilustrație de Ilinca Roman ✨
💌 Dacă ai colegi, prieteni, vecini sau oameni din familie care crezi că ar lua ceva util din ce scriu aici, te rog spune-le să se înscrie la newsletter. Nu fac spam sau zgomot inutil. Nada, niente, nimic. Mulțumesc!